O czym należy pamiętać przechowując artykuły spożywcze w lodówce i jak wybrać najlepszy sprzęt? Powinniśmy pamiętać, że wszystkie lodówki skonstruowane są w podobny sposób, co nie jest kwestią przypadku. Górne, środkowe i dolne półki, szuflady oraz półeczki na drzwiach różni temperatura, która panuje w danym miejscu. Ważne jest, by odpowiednie produkty przechowywać na dedykowanej im wysokości, dzięki czemu uda nam się uniknąć zepsucia ulubionych potraw - każda z nich lubi bowiem inny poziom chłodu, który wydłuża ich termin ważności.
Kilka poziomów temperatury
- W górnej części lodówki powinny znajdować się produkty, które nie wymagają schłodzenia do niższych temperatur - radzi Mateusz Gołda z portalu NEO25.pl. - Najlepiej przechowywać tam dżemy, powidła lub ciasta. Jest to również odpowiednie miejsce dla przetworów mlecznych - zbyt niska temperatura może zakwasić nasze ulubione jogurty i kefiry, które stracą dobroczynną moc zawartych w sobie bakterii. Jeżeli borykamy się z problemem zamarzniętego masła, najlepszym rozwiązaniem będzie umiejscowienie go z przodu na górnej półce. Dzięki temu zachowamy odpowiednią konsystencję produktu oraz wydłużymy okres jego świeżości. Środkowe półki charakteryzują się optymalną temperaturą, dlatego powinno się przechowywać tam nabiał oraz wędliny, a także gotowe do spożycia potrawy - sałatki, przygotowane lub niedokończone dania obiadowe.
Najniższa temperatura panuje na najniższych półkach. Na dolnej warto przechowywać pokrojone owoce lub wędliny i sery o niedługim terminie ważności.
Natomiast w szufladach jest zachowana wyższa wilgotność oraz temperatura, która pozwala na przechowywanie w nich owoców i warzyw - tutaj warto jednak pamiętać, by w lodówkach nie trzymać owoców egzotycznych, pomidorów czy cukinii, ponieważ panujący w nich klimat sprzyja gniciu. Półeczki znajdujące się na drzwiach przystosowane są do przechowywania produktów, które nie potrzebują niskich temperatur - takich jak musztarda, majonez, ale również jajka oraz oleje.
Właściwa cyrkulacja powietrza
Korzystanie z lodówek nie jest zasadniczo trudne, jednak okazuje się, że często popełniamy błędy. Tym najczęstszym jest przechowywanie zbyt dużej ilości produktów, przez co nasz sprzęt musi działać z zwiększoną mocą i może dojść do przesilenia, co zaskutkuje popsuciem się lodówki. Podobnie w przypadku chowania do niej ciepłych pokarmów.
Lodówki należą do urządzeń, które są permanentnie podłączone do gniazdka - powiększają tym samym nasze rachunki za energię elektryczną. Ważne jest, by zakupiony przez nas sprzęt miał klasę energetyczną pozwalającą na jak najmniejsze zużycie prądu, czyli wybieramy ten z oznaczeniem A+++, A++, A+, A lub opcjonalnie B, ponieważ to one w skali roku pozwolą nam zaoszczędzić najwięcej.
Na rynku dostępnych jest wiele lodówek z technologią NO FROST, dzięki której możemy mieć pewność odpowiedniej cyrkulacji chłodnego powietrza w urządzeniu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?