Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
6 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
GRZYBY KISZONE...

Łódzkie. Jak smażyć grzyby? Proste przepisy na grzyby. Najlepsze przepisy na grzyby. Grzyby marynowane, smażone, solone, kiszone

GRZYBY KISZONE

Kiszonki mają w Polsce długą tradycję kulinarną. Niewiele osób jednak wie, że do kiszenia nadają się nie tylko kapusta, ogórki, czy buraki, ale również grzyby. Metoda takiej konserwacji jest bardzo podobna w przypadku tych produktów.
Polecane do kiszenia są przede wszystkim gąski i rydze, ale równie dobrze smakują podgrzybki, prawdziwki i koźlaki.
Oczyszczone grzyby zagotowujemy, ale nie gotujemy. Na wyłożeniu na sitko dokładnie je osuszamy.
W naczyniu do kiszenia układamy je warstwami kapeluszami do góry. Każdą warstwę przesypujemy solą (na kilogram grzybów około 5 dekagramów soli). Na wierzch sypiemy grubsza warstwę soli.
Tak jak w wypadku ogórków, czy kapusty naczynie przykrywamy płótnem, obciążamy kamieniem lub odważnikiem pilnując, żeby grzyby były w pełni przykryte sokiem. Po trzech przechowywania ich w temperaturze pokojowej przenosimy kiszonkę w chłodne miejsce – na przykład do piwnicy.
Tak przygotowane i zakonserwowane grzyby doskonale nadają się do sałatek.


Jak uprawiać pieczarki w domu?

Zobacz również

Zmiana trenera w V-ligowej Radziszowiance

NOWE
Zmiana trenera w V-ligowej Radziszowiance

Foki też miały majówkę! Rekordowa ich liczba wylegiwała się na plażach

NOWE
Foki też miały majówkę! Rekordowa ich liczba wylegiwała się na plażach

Polecamy

Twój pierwszy krok do kariery. IAESTE CaseWeek: wyjątkowe warsztaty dla studentów

Twój pierwszy krok do kariery. IAESTE CaseWeek: wyjątkowe warsztaty dla studentów

Burze z gradem na koniec majówki! Alert dla Krakowa

Burze z gradem na koniec majówki! Alert dla Krakowa

Juvenia Kraków straciła pozycję lidera ekstraligi

Juvenia Kraków straciła pozycję lidera ekstraligi