Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Łosoś hodowlany czy dziki? Znamy preferencje Polaków! [WYNIKI BADANIA]

mad
Chcąc mieć pewność, jaką rybę kupujemy, warto zapoznać się z etykietą produktu. W sprzedaży są zazwyczaj łososie hodowlane.
Chcąc mieć pewność, jaką rybę kupujemy, warto zapoznać się z etykietą produktu. W sprzedaży są zazwyczaj łososie hodowlane. fot. pixabay
Polacy uwielbiają łososia. Ponad 70 proc. z nas deklaruje, że kupuje tę rybę. Doceniamy jej smaczne mięso o charakterystycznym kolorze, wartości odżywcze, zawartość kwasów Omega, a także ikrę, z której produkowany jest czerwony kawior. Coraz częściej chcemy wiedzieć również, skąd pochodzi. Więc – łosoś hodowlany czy dziki?

Łosoś łososiowi nierówny. Z tego artykułu dowiesz się:

Spis treści

Jak pokazują wyniki raportu przygotowanego przez organizację MSC Polska, najpopularniejszy jest łosoś wędzony, następnie świeży (z lady lub pakowany) oraz pasta z łososiem. Spożywamy go zarówno w postaci pieczonej, smażonej, z grilla, jak i surowej – w sushi lub jako tatar.

W ofercie polskich sklepów dominuje łosoś hodowlany. Blisko połowa, biorących udział w ankiecie konsumentów, wolałoby jednak kupować dzikiego łososia, postrzegając go jako rybę zdrowszą i lepszą w smaku, a także doceniając to, że żyje i odżywia się w naturalnym środowisku.

Łosoś hodowlany czy dziki? Znamy preferencje Polaków! [WYNIKI BADANIA]

Skąd pochodzi dziki łosoś?

Łosoś dziki poławiany jest głównie w rejonie północnego Pacyfiku oraz północnego Atlantyku. Część swojego życia spędza w wodach słonych, a tarło odbywa w rzekach i strumieniach. Odżywia się skorupiakami, owadami i mniejszymi rybami. Dzięki takiej diecie i ciągłemu ruchowi jego mięso zawiera duże ilości barwnika astaksantyny – naturalnego antyoksydantu, a także bardzo pożądane proporcje kwasów Omega-3 do Omega-6.
Niestety z powodu zapór i tam na rzekach, degradacji naturalnych siedlisk i zanieczyszczeń, drastycznie zmniejszyła się populacja dzikich łososi atlantyckich.
Dlatego też łosoś zwany „atlantyckim” dostępny w sklepach to głównie łosoś hodowlany pochodzący z farm w Chile, Norwegii, Kanadzie, Szkocji, a także z Polski.

Jak odróżnić łososia dzikiego od hodowlanego?

Chcąc mieć pewność, jaką rybę kupujemy, warto zapoznać się z etykietą produktu. Łosoś dziki określany jest również jako „pacyficzny” lub „alaskański”. Nazwa „atlantycki”, „norweski” czy „jurajski” pojawia się na produktach z łososia hodowlanego. Gwarantem odróżnienia ryby złowionej w oceanie od tej z hodowli są certyfikaty.

  • Zielony symbol ASC oznacza produkty z łososia z odpowiedzialnych, ekologicznych hodowli.
  • Niebieskie logo MSC wskazuje natomiast dzikiego łososia, który pochodzi ze zrównoważonych połowów, prowadzonych z poszanowaniem oceanów i ich różnorodności biologicznej.

Dzięki temu przyszłe pokolenia również będą mogły czerpać z ich bogactwa.

Zobacz przepisy na dania z łososiem:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Łosoś hodowlany czy dziki? Znamy preferencje Polaków! [WYNIKI BADANIA] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski