W Krakowie pierwsza fabryka czekolady Adama Piaseckiego stanęła w 1910 roku.
Batonik Danusia został wymyślony i wyprodukowany ponad 100 lat temu, a towarzyszy mu romantyczna legenda o skromnej robotnicy i zauroczonym fabrykancie słodyczy, który by zdobyć sympatię dziewczyny, nazwał czekoladki jej imieniem.
Fabryka rozwijała się szybko, przeżyła szczęśliwie wojenne zawieruchy, kryzysy i brak surowców w czasie wojen.
Zakłady zostały przejęte i upaństwowione przez komunę, a w 1951 r. z połączenia trzech przedwojennych fabryk powstały Zakłady Przemysłu Cukierniczego „Wawel”. Później w dawnym imperium Adama Piaseckiego powstały nowe smaki: w latach 60. XX w. czekoladki malaga, w latach 70. kultowe kasztanki.
Nie ukrywajmy – czekolada jest smaczną częścią życia większości z nas. Tak wiec sięgając po tabliczkę czekolady, przypomnijmy sobie, jak to z „Wawelem” było...
Czytaj także
- Tak w ostatnich latach zabudowało się Zakopane
- Najgorsze mieszkania na wynajem. Zobacz, co oni oferują [ZDJĘCIA]
- Nawiedzone i upiorne miejsca w Małopolsce. Tam naprawdę straszy!
- Budowa tunelu zakopianki - fakty, liczby, ciekawostki
- TOP 20 najlepszych porodówek w Małopolsce
- Wybory parlamentarne 2019. Oto wszyscy nowi posłowie z Małopolski
Rząd robi poduszkę na ewentualne spowolnienie gospodarcze