Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Magia jogurtu

Redakcja
fot. theta
fot. theta
150 g makaronu

fot. theta

Trendy jadalne

Zapiekanka z kurczakiem i jogurtem

200 g piersi z kurczaka lub indyka
2 małe cukinie
5-6 pieczarek
1 średnia cebula
opakowanie serka ziołowego
2 jajka
mały jogurt naturalny
kieliszek białego, wytrawnego wina
oliwa z oliwek, sól, pieprz, czosnek
1 pomidor

Makaron ugotuj al dente. Mięso pokrój w paski, oprósz solą i pieprzem. Cukinię pokrój na plastry o grubości 1 cm i usmaż na oliwie na złoty kolor. Na tym samym tłuszczu usmaż mięso. Cebulę pokrój w piórka, a pieczarki w plastry. Płaską formę do zapiekania wysmaruj oliwą, ułóż plastry cukinii, makaron, mięso, pieczarki i cebulę. Na wierzchu ułóż plastry cukinii. Przygotuj sos: serek rozmieszaj z jajkami, jogurtem i winem. Posól, popieprz i dopraw czosnkiem. Polej zapiekankę, na wierzchu ułóż plastry pomidora. Zapiekaj ok. 25 minut w 200 stopniach. Podawaj z białym wytrawnym winem

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

80 dag śliwek
10 dag cukru
ciasto
20 dag masła i cukru
cukier waniliowy
szczypta szafranu i soli
4 jajka
100 ml jogurtu
50 dag mąki
pół paczki proszku do pieczenia
tłuszcz do formy
Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić w ósemki. Masło, cukier i cukier waniliowy, szafran i sól miksować, aż cukier się rozpuści. Mieszając, dodawać jajka i jogurt. Wsypać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać jeszcze raz. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blachę. Na wierzchu rozłożyć śliwki, lekko je wciskając. Piec około 40 minut w temperaturze 170°C, wyjąć, przestudzić. Cukier wsypać do 100 ml wody i zagotować. Podgrzewać na małym ogniu 5 minut. Ciepłe ciasto posmarować syropem.
Jogurt powstaje w wyniku fermentacji mleka, którą wywołują bakterie. Dzięki nim jest od mleka cenniejszy, mogą go pić także ci, którzy nie tolerują cukru mlecznego, czyli laktozy oraz osoby chore na cukrzycę. Na początku XX wieku jogurt uważany był za lekarstwo i sprzedawany w aptece. Obecnie jest produktem spożywczym, ale pomaga dbać o zdrowie. Nazwa "jogurt" wywodzi się od słów tureckich "ya-urt" co znaczy kwaśne mleko.
Pierwsze wzmianki o przodkach jogurtu pojawiły się już w Biblii (Abraham przyjmował gości chlebem i rodzajem kwaśnego mleka protoplastą jogurtu). Z kolei Homer opisuje, że Grecy popijali jogurt na koniec uczt, by ułatwić trawienie. Można także spotkać się z opinią hinduskich joginów, że aby długo żyć, należy jogurt pić systematycznie przez całe życie. Z kolei Bułgarzy przypisują mu właściwości odradzające i uzdrawiające.
Ten, jeden z najbardziej popularnych produktów mlecznych, otrzymuje się z mleka zagęszczonego. Zawiera więcej suchych składników, m.in. laktozy, przez co jest bardziej kaloryczny, niż inne napoje mleczne. A wynika to stąd, że fermentację laktozy wywołują tzw. bakterie jogurtowe. Dzięki nim jogurt jest napojem kwaśniejszym niż kefir, mimo, że maskują je dodatki smakowe i duża zawartość laktozy. Jedna szklanka jogurtu naturalnego zawierającego ok. 2 proc. tłuszczu, dostarcza nam ok. 170 kcal, a jogurt smakowy aż 250 kcal.
Jogurty sprzyjają odchudzaniu lub utrzymaniu dobrej figury, zazwyczaj mają mało kalorii (100 g naturalnego - 60 kcal, owocowego - 100 kcal), jego białka są trawione szybciej niż te, zawarte w mleku. Korzystnie wpływają na stan kości i zębów, w 350 ml jogurtu jest tyle wapnia, ile w 500 ml mleka. Ponadto zawiera on 20 proc. więcej witamin z grupy B niż mleko oraz kwasy tłuszczowe omega-3, które chronią przed chorobami cywilizacyjnymi. Pozytywnie wpływa na wzrok i poprawia wygląd skóry, dzięki obecnej w nim witaminie A. Amerykańscy naukowcy wykazali, że jedzenie jogurtu wywołuje wzrost we krwi poziomu gamma-interferonu. Substancja ta pobudza system odpornościowy do walki z infekcjami i komórkami nowotworowymi. Pozytywny wpływ na system odpornościowy ma zwłaszcza jedzenie jogurtu probiotycznego, który różni się od zwykłego zawartością specjalnych szczepów bakterii, które żywe docierają do jelita (nie ulegają trawieniu). Ma to korzystny wpływ na stan naszego zdrowia, bo właśnie jelito w dużej mierze odpowiada za odporność organizmu.
Jogurt zawiera 20 proc. więcej witamin z grupy B niż mleko oraz kwasy tłuszczowe omega-3, które chronią przed chorobami cywilizacyjnymi, stosuje się go także na oparzenia. Przyrządzając potrawy warto także zamienić śmietanę na jogurt, gdyż ta pierwsza zwiera zdecydowanie więcej tłuszczu.
Jogurt czy kefir nie dość, że są smaczne i zdrowe, to jeszcze działają orzeźwiająco. Najbardziej smakują lekko schłodzone. Warto także nie zapominać o nich przygotowując jakąś przekąskę, bo idealnie nadają się do różnego rodzaju chłodników i koktajli.

Opracowanie na podstawie: M.Toussaint-Samat, "Historia naturalna i moralna jedzenia", Warszawa 2002

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski