Magia smaków

Redakcja
Nieprzypadkowo mówi się o „sztuce kulinarnej”. Przygotowywanie potraw to nie tylko odtwarzanie gotowych receptur, ale również poszukiwanie zupełnie nowych smaków. Na powierzchni autorskie menu proponuje Restauracja Grand Sal, zaś pod ziemią przysmakami tradycyjnej kuchni polskiej kusi turystów Karczma Górnicza.

Sałatka z kozim serem i karczochami w mgiełce sosu balsamicznego, pierogi z kaszą gryczaną i wątróbką okraszone wonną cebulką, kaczka pieczona podawana z pieczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą lub według tradycji krakowskiej z kaszą i grzybowym sosem, medaliony z dzika w boczku na placuszkach ziemniaczanych z grillowaną gruszką i fasolką szparagową, torcik Grand Sal– hotelowa restauracja zaprasza na wyborne dania, które szturmem podbijają nawet najbardziej wyrafinowane i wybredne podniebienia. Tamtejsi mistrzowie kuchni twierdzą z całą stanowczością, że potrawa doskonała powinna oddziaływać aż na trzy zmysły: wzrok, węch i smak. Nie bez znaczenia w delektowaniu się posiłkiem pozostaje też wnętrze oraz panująca w nim atmosfera. Elegancka, ale też odbierana przez gości jako ciepła i przytulna Restauracja Grand Sal to miejsce, w którym naprawdę można poczuć magię smaku.

Wędrówka Trasą Turystyczną wzmaga apetyt. Turyści chętnie zatem zatrzymują się na dłuższy odpoczynek w Górniczej Karczmie w komorze Witolda Budryka. Na głębokości 125 m tradycyjne polskie potrawy nabierają wyjątkowego smaku. Szef podziemnej kuchni zagadnięty o żurek staropolski uśmiecha się tylko – przepis to pilnie strzeżona tajemnica. Czyżby dało się wyczuć nutę chrzanu? Szef kuchni nie potwierdza, ale też nie zaprzecza.

Także goście imprezowi bardzo chwalą podziemne menu. Terrina z sandacza garnirowana czerwonym kawiorem z sosem limonkowym, polędwiczka wieprzowa z musem z kurczaka w sosie śliwkowym z nutą koniaku podana z puree brokułowym i kompozycją sałat, kociołek wielicki, pikantna sałatka meksykańska z kukurydzą i czerwoną fasolą, pana cotta z malinami… brzmi naprawdę smakowicie, a to tylko niektóre propozycje mistrzów smaku z Kopalni Soli „Wieliczka”.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie