Magnetyczna kuchnia Ani Starmach

RedakcjaZaktualizowano 
FOT. MACIEJ LERCEL/ WWW.FOTOWY.PL
FOT. MACIEJ LERCEL/ WWW.FOTOWY.PL
Tydzień temu wspomniałam, że nie ma "dobrych lodów bez dobrych jajek". Czas przyznać, że powiedziane to było trochę "na wyrost". Czy ktoś zastanawiał się w ogóle, czym są lody? Bo, że są słodkie, że zimne, że kremowe - to wiemy, ale jak to mówią, diabeł tkwi w szczegółach.

FOT. MACIEJ LERCEL/ WWW.FOTOWY.PL

Mleko, śmietana, cukier, owoce, no i jajka lub też ich brak, to już zależy od receptury, ale lody nie powinny zawierać nic więcej, ani zagęstników, ani aromatów, ani niczego w proszku. Jak sprawdzić, ile jest lodów w lodach? W sklepie czytajmy etykiety, w lodziarni pytajmy sprzedawcę o skład, chyba że kupujemy lody włoskie, kręcone z tzw. maszyny. Składu nam nikt nie poda, bo aż wstyd. Wystarczy wam wiedzieć, że są to lody z proszku wymieszane z wodą tudzież mlekiem. To tak, jakby rosół w proszku porównywać do rosołu babci. Mówimy im zatem NIE, a chcąc zjeść prawdziwe lody włoskie wybierzmy się do... Katanii na Sycylii albo do KATANE na Sławkowskiej. Tu czekają uroczy Włosi starający się wymówić łamaną polszczyzną nazwy lodów, i długa długa kolejka... ale warto! Włoskie lody mają jednak silnego konkurenta słynną już Sta-rowiślną (albo może jest na odwrót?). Chodzę tam często, z sentymentu, z przyzwyczajenia, z miłości do starych krakowskich lokali z tradycjami.

Często zastanawiam mnie, jak to się stało, że mały lokal przy ruchliwej ulicy, reklamowany zwykłym szyldem, zyskał taką popularność. Przestaję się zastanawiać, jak tylko zaczynam je jeść, ta czekolada, ta wanilia, te truskawki... Niesamowite, że przez tyle lat trzymają taki poziom. A że te receptury są trudne do odtworzenia - mogę was zapewnić. Nieraz próbowałam zrobić lody w domu. Wydawało się nic trudnego. Trzeba zrobić sos waniliowy, zwany "creme anglaise", czyli śmietankę wymieszać z cukrem i żółtkami, podgrzać do temperatury 82 stopni, potem sos schłodzić, dodać to, co nam w ręce wpadnie (owoce, czekolada, śmietana lub inny magiczny składnik naszej domowej sekretnej receptury) i włożyć do maszyny do lodów. Proste? Proste! Smaczne? Smaczne! Choć... Do tych ze Starowiślnej trochę (lub trochę więcej) im brakuje, i trzeba czekać, aż maszyna je schłodzi, a przede wszystkim trzeba mieć taką maszynę, która jest niezbędna, jak gofrownica, grill elektryczny, fondu... Czyli fajnie, że jest, używa się tego raz, a potem zapomina na długie miesiące, chyba że przez przypadek otworzy się górną szafkę w kuchni...

Może więc lepiej w tym czasie odstać w jednej lub w drugiej kolejce albo w ogóle w niej nie stać. Dla zniecierpliwionych kilka sprawdzonych lodowych adresów: Argasińscy na Jana, Słodki Wentzl na Rynku, który choć czasem bywa za słodki, jakoś zawsze bywa po drodze, jest Zwierzyniecka 3, gdzie krążą fantastyczne historie o tym, skąd właściciele wzięli receptury. Z sentymentu czasem wybieram "Kamę" na Szewskiej i "Jacka i Monikę" na Sławkowskiej, ale potem zastanawiam się, czy nie lepiej byłoby dla mnie, gdybym nie była sentymentalna. Moje ulubione lody? Co za pytanie - TRUSKAWKOWE! Tylko i wyłącznie, zresztą te owoce nie znikną z mojej kuchni przez cały najbliższy miesiąc, w końcu zaczyna się sezon! Jak wybrać truskawki? Czy wielkość ma znaczenie? I jak to zrobić, żeby zatrzymać smak truskawek na zimę - o tym już za tydzień..

ANIA STARMACH

polecane: FLESZ: 10 matek, które zmieniły świat

Wideo

Materiał oryginalny: Magnetyczna kuchnia Ani Starmach - Dziennik Polski

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3