Mają niedoceniane właściwości antyrakowe. Grzyby zwalczają też wirusy i bakterie! Najzdrowsze gatunki zbierzesz w lesie lub kupisz z uprawy
Grzyb śnieżny
Trzęsak morszczynowaty, inaczej biały grzyb, grzyb śnieżny albo srebrne ucho (Tremella fuciformis) to popularny w Azji grzyb kulinarny, stosowany głównie w daniach słodkich, a ponadto leczniczy, w Polsce dostępny w formie suszonej.
Zbadano, że ma właściwości neuroprotekcyjne i stymulujące wzrost nowych komórek nerwowych, obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi i hamuje wzrost guzów rakowych, co jest związane z jego działaniem na układ odpornościowy (m.in. stymuluje monocyty do produkcji interleukin IL-1 i IL-6 i czynnik martwicy nowotworu (TNF-alfa). Niszczy m.in. komórki raka szyjki macicy, zwiększa efektywność chemio- i radioterapii, podnosząc jednocześnie liczbę białych krwinek. Efekty te potwierdza analiza badań, opublikowana w „Progress in Molecular Biology and Translational Science”.
Trzęsak morszczynowaty działa korzystnie na profil lipidowy i glikemię, działa przeciwzakrzepowo, a także chroni wątrobę.