Miało to uświadamiać ludziom zagrożenie związane z wybuchem gazu, zachęcać ich do likwidacji piecyków gazowych i przejścia na system ciepłej wody z miejskiej elektrociepłowni.
Na scenie królowała wielka, prostokątna patelnia o wymiarach 3x1,80 m. Na niej zawodowi kucharze Krzysztof Kapuśniak i Piotr Wójcik przyrządzali gulasz. - 20 kilogramów mięsa, 250 litrów wody, nuta orientalnych przypraw i dużo warzyw - kucharze wymieniają składniki potrawy. Przygotowali tysiąc porcji, którymi częstowali skawinian.
- Zupełnie inny, niż gotowany w domu. Ja nie dodaję zielonego groszku, ale z nim gulasz jest bardzo smaczny - uważa Halina Świątek. - Przypomina mi zupę gulaszową, ale jest bardzo dobry, choć ja wolę pikantniejszy - mówi Krystyna Nowak. Jej 10-letni wnuk Michał zaznacza, że babcia robi bardzo dobry gulasz, ale ten też mu bardzo smakował.
Centrum Kultury i Sportu przygotowało też wiele innych atrakcji, m.in. konkursów i planszowych gier dla dzieci i rodzin.
Były też pokazy strażackie, doświadczeń chemicznych i Teatru Ognia. Wystąpili w nim skawinianie: Jakub Folfasiński, Konrad Radziszewski, Aleksandra Sroka, Jadwiga Żak.
- Cieszymy się, że majówka się udała, że mieszkańcy licznie przyszli do parku, i że dopisała pogoda - podsumowała imprezę Karolina Kozanecka, wicedyrektorka CKiS-u.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?