MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nie ma świąt bez pierogów z kapustą i grzybami, a lata bez...
fot. pixabay.com

Mąka w kuchni. Pierogi, pyzy a może knedle? Jaką mąkę wybrać i jak przygotować z niej idealne ciasto

Pierogi - klasyka polskiej kuchni

Nie ma świąt bez pierogów z kapustą i grzybami, a lata bez tych z jagodami. Ciasto na pierogi przygotowuje się prosto. Jedni dodają jajko, drudzy wolą wersję bez. Ta druga metoda sprawia, że ciasto jest bardziej elastyczne. Proporcje obejmują pół kilograma mąki pszennej. Do przesianej mąki dodajemy łyżeczkę soli i stopniowo zalewamy szklanką gorącej, ale nie wrzącej wody. Delikatnie wyrabiamy składniki do momentu połączenia. Opcjonalnie do szklanki wody można dodać odrobinę masła. Czas gotowania to kilka minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Zobacz również

Osoby z narkotykami zatrzymane przez policję w Barwicach

Osoby z narkotykami zatrzymane przez policję w Barwicach

Dyżur telefoniczny ZUS. Świadczenie wspierające dla osób z niepełnosprawnością

Dyżur telefoniczny ZUS. Świadczenie wspierające dla osób z niepełnosprawnością

Polecamy

Kłęby dymu nad Krościenkiem. Płonie instalacja fotowoltaiczna

Kłęby dymu nad Krościenkiem. Płonie instalacja fotowoltaiczna

Największa impreza w historii polskiego rugby w Krakowie!

Największa impreza w historii polskiego rugby w Krakowie!

Kibice wybrali. Napastnik Wisły Kraków Angel Rodado z bramką kolejki

Kibice wybrali. Napastnik Wisły Kraków Angel Rodado z bramką kolejki