Makaron nie tylko z pszenicy – spróbuj go w tych wersjach! Ile kalorii ma makaron ryżowy, sojowy, konjac, udon, chiński czy włoski?

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Makaron nie musi być z pszenicy – i niekoniecznie tuczy! Ten wygodny składnik kulinarny występuje w różnych wersjach o różnym składzie. Do wyboru są nie tylko kluski bezglutenowe czy wysokobiałkowe, ale też całkowicie pozbawione skrobi! Sprawdź, jakie są rodzaje makaronu, a także ile zapewniają kalorii i składników odżywczych oraz do czego ich używać! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Makaron nie musi być z pszenicy – i niekoniecznie tuczy! Ten wygodny składnik kulinarny występuje w różnych wersjach o różnym składzie. Do wyboru są nie tylko kluski bezglutenowe czy wysokobiałkowe, ale też całkowicie pozbawione skrobi! Sprawdź, jakie są rodzaje makaronu, a także ile zapewniają kalorii i składników odżywczych oraz do czego ich używać! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. Zinkevych/gettyimages.com
Udostępnij:
Makaron to wygodny i wartościowy składnik potraw, który wcale nie być tuczący. W sklepach dostępne są różne jego rodzaje, zawierające w składzie nie tylko pszenicę. Można więc wybierać makaron bezglutenowy, wysokobiałkowy, dietetyczny, a nawet bezkaloryczny! Sprawdź, jakiego makaronu warto używać w kuchni na co dzień oraz ile kalorii zapewnia.

Makaron pszenny nie dla każdego

Makaron jest produktem zbożowym wytwarzanym z mąki i wody. Z powstałej masy formowane są rozmaite kształty, po czym wyrób jest zwykle suszony.

Klasyczny makaron powstaje z mąki z pszenicy o wysokiej zawartości glutenu, tzw. twardej – odmiany durum. Ze względu na spory poziom białka nie potrzeba w nim innych dodatków niż woda, chociaż często dodaje się np. jaja kurze czy barwiące produkty spożywcze, np. pomidory, szpinak.

Szacuje się, że włoski makaron występuje w 350 kształtach, a ich nazw jest aż cztery razy więcej – pochodzą nie tylko z różnych języków, ale też z samego włoskiego, ponieważ w ojczyźnie pasty obowiązują też określenia regionalne.

Zwykły makaron pszenny to wygodny i wartościowy składnik potraw, jednak w tradycyjnej wersji musi być omijany przez osoby z nietolerancją glutenu i nadwrażliwością pokarmową. Często rezygnują z niego również osoby na diecie odchudzającej, ponieważ dostarcza pokaźne dawki kalorii z węglowodanów.

Nie tylko pszenny. Rodzaje makaronu są liczne

Makaron nie musi jednak tuczyć! W sklepach dostępne są różne jego rodzaje, zawierające w składzie również inne ziarna, często łatwiej strawne czy bogatsze w inne składniki, takie jak:

  • ryż,
  • gryka,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • różnego rodzaju skrobie,
  • błonnik.

Można więc wybierać makaron bezglutenowy (z naturalnych składników, a nie wytworzony z mieszanek mąk i dodatków), jak również wysokobiałkowy czy dietetyczny – nawet taki, który praktycznie nie dostarcza kalorii. Warto spróbować zwłaszcza makaronów azjatyckich ze względu na bogactwo ich odmian, postaci i zastosowań.

Sprawdź 10 rodzajów makaronu, po które warto sięgać najczęściej! W naszym rankingu podajemy też zawartość kalorii i związków odżywczych w porcji 100 g suchego produktu (z wyjątkiem świeżego jajecznego i tego wytwarzanego z konjacu, które nie występują w wersji suszonej).

ZOBACZ: Jak powstaje prawdziwy włoski makaron i dania z jego udziałem? Ekspert: Cristina Catese, szef kuchni

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Materiał oryginalny: Makaron nie tylko z pszenicy – spróbuj go w tych wersjach! Ile kalorii ma makaron ryżowy, sojowy, konjac, udon, chiński czy włoski? - Strona Zdrowia

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

k
klaudia
Makaron z oczyszczonej pszenicy rzeczywiście nie jest najlepszą opcją pod względem wartości odżywczych, ale niestety jednocześnie sprawdza się najlepiej do dań włoskich. Można zamiast niego wybrać dobrej jakości makaron orkiszowy spaghetti - sprawdza się równie dobrze, ma odpowiednią konsystencję, ale powstaje z nieoczyszczonej mąki :) alce nero ma np dobre produkty tego typu
Dodaj ogłoszenie