Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Makowiec. Świąteczny makowiec z przepisu babci. Sekretem jest wyśmienicie przyprawiony mak [PRZEPIS]

Redakcja
Ciasta na Boże Narodzenie. Przepis na świąteczny makowiec z przepisu babci. Sekretem jest pyszna masa makowa! Zobaczcie sprawdzony przepis!

Przepis na makowiec na Wigilię. - Te makowce w naszej rodzinie pieczemy według przepisu babci Stasi tylko dwa razy w roku, na święta. Tak piekła ona, tak piekła moja mama a teraz ja, też już babcia. Sekretem makowców jest wyśmienicie przyprawiony mak i to, że nie są one perfekcyjnymi tubami, jak z cukierni, ale... sami zobaczycie - mówi Magda Nowak z Krakowa.

Składniki na masę makową

  • 60 dag maku suchego
  • 15 dag masła
  • szklanka cukru
  • 2 jajka
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego
  • szklanka rodzynek
  • szklanka orzechów włoskich
  • pół szklanki skórki pomarańczowej
  • 4 krople olejku migdałowego

Składniki na ciasto

  • 70 dag mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 18 dag masła
  • 4 jajka
  • 10 dag świeżych drożdży
  • szczypta soli

Wykonanie
Mak namoczyć na noc w ciepłym mleku, rano odsączyć przez sitko perlonowe, dwa razy przekręcić w maszynce z sitkiem o małych oczkach. Do tego dodać roztrzepane, całe jajka, roztopiony, przechłodzony tłuszcz i cukier. Dodać miód i dżem. Na koniec dołożyć pokrojone orzechy, skórkę i namoczone rodzynki, wszystko otoczone w łyżce mąki. Skropić 4 kroplami olejku. Dobrze wymieszać.

Masę można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce.

Drożdże rozczynić w połowie szklanki letniego mleka z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczki cukru. Mąkę i cukier połączyć z wyrośniętymi drożdżami, roztopionym tłuszczem, roztrzepanymi jajkami. Wyrobić ciasto, podzielić na trzy części. Pozostawić do wyrośnięcia pod lnianymi ściereczkami.

Każdy placek ciasta rozwałkować na okrąg, nałożyć masę makową, zwinąć sklejając końcówki. Kłaść na dużej blasze posmarowanej masłem i posypanej mąką, ,,szwem” do dołu. Makowce ponakłuwać widelcem co 4 cm.

Po 10 minutach włożyć do w nagrzanego do 120 stopni piekarnika, po chwili zwiększyć ciepłotę do 140 stopni, piec przez około godzinę. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku przez 10 min.

Polukrować.

Zobacz też:

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz też:

Źródło: Agencja TVN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co włożyć, a czego unikać w koszyku wielkanocnym?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Makowiec. Świąteczny makowiec z przepisu babci. Sekretem jest wyśmienicie przyprawiony mak [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski