Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Makroelementy - magnez

(DD)
Źródłem magnezu są m.in. kakao, gorzka czekolada i orzechy
Źródłem magnezu są m.in. kakao, gorzka czekolada i orzechy fot. 123rf
Zdrowie na talerzu. Magnez jest kontrolerem, regulatorem naszego organizmu i jego rola w ustroju jest olbrzymia. Potrzebny jest do budowy kości i zębów, aktywuje ok. 300 enzymów, bierze udział w przemianie węglowodanów i metabolizmie tłuszczów oraz syntezie białka, stabilizuje błony komórkowe.

Jest niezbędny do syntezy i utrzymania struktury kwasów nukleinowych i chromosomów, konieczny do aktywnego transportu sodu i potasu. Jony magnezowe biorą udział w przesyłaniu impulsów nerwowych oraz skurczach i rozkurczach mięśni, regulują rytm serca - przeciwdziałają arytmii.

Podaż dostatecznej ilości magnezu przyspiesza wchłanianie wapnia w przewodzie pokarmowym (chroni organizm przed zakwaszeniem). Magnez działa przeciwstresowo i wpływa na funkcje mózgu, zwalnia procesy starzenia się organizmu.

Początkowo niedobory magnezu mogą dawać niezbyt ostre objawy, m.in. zawroty głowy, drgania powiek, drętwienie kończyn, łamliwość paznokci, męczenie się, bóle głowy, bezsenność i obniżenie nastroju. Większy niedobór zwiększa przepuszczalność błon komórkowych, co skutkuje nadmiarem sodu i wapnia oraz niedoborem potasu w komórkach - stan ten może wywołać zaburzenia krążenia i pracy serca, nadpobudliwość, drgawki, zaburzenia w zachowaniu.

Niskim poziomom magnezu towarzyszy niedokrwistość. Jeśli w naszej diecie będzie niedostateczna ilość magnezu, kości staną się kruche, a szkliwo zębów bardzo słabe. Zbyt mała ilość tego minerału zwiększa też zapadalność na nowotwory, zaburza syntezę białek, zmniejsza odporność organizmu. W wyniku niedoboru magnezu może wzrastać stężenie wolnych kwasów tłuszczowych i cholesterolu w osoczu, co zwiększa podatność na zmiany arterosklerotyczne.

Magnez jest składnikiem chlorofilu, a więc występuje w częściach zielonych roślin. Oprócz warzyw liściastych, dobrym źródłem magnezu są: kiełki zbóż, otręby, produkty zbożowe z pełnego przemiału, ponadto nasiona roślin strączkowych, kukurydza, banany, orzechy, migdały, kakao i czekolada. W mniejszych ilościach magnez zawierają także produkty zwierzęce: mięso, podroby, mleko i jego przetwory.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski