Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Małopolski Festiwal Smaku w Skawinie rozpoczęty [ZDJĘCIA]

Piotr Ogórek
Piotr Ogórek
Małopolski Festiwal Smaku w Skawinie
Małopolski Festiwal Smaku w Skawinie Andrzej Banaś
W niedzielę 3 września oficjalnie rozpoczął się Małopolski Festiwal Smaku. Wielkie święto jedzenia zawitało na cały dzień na skawiński Rynek. Ci, którzy nie trafili dzisiaj na pyszne potrawy z naszego regionu nie powinni mieć powodów do obaw. Festiwal potrwa miesiąc i co weekend zawita do innego miasta Małopolski.

Województwo Małopolskie, które jest organizatorem wydarzenia, już od trzynastu lat zachęca mieszkańców i turystów do kulinarnego podróżowania po naszym regionie. W tym roku będzie to sentymentalna podróż do czasów PRL, czyli niepowtarzalna okazja by przywołać obrazy i smaki dzieciństwa, a tym nieco młodszym przybliżyć klimat czasów młodości ich rodziców i dziadków. W niedzielę, 3 września, w samo południe na rynku w Skawinie, pierwszą z pięciu tegorocznych imprez pod hasłem „Smak Kontrolowany” otworzył marszałek Jacek Krupa. Kulinarne tournee potrwa do 1 października.

Tej jesieni będzie można nie tylko rozsmakować się w regionalnych produktach, ale przede wszystkim przywołać smaki dzieciństwa i spróbować potraw przygotowywanych według tradycyjnych i domowych metod. Dla miłośników smaku znakomici kucharze przygotują m.in. sałatkę z wędzonym pstrągiem, żur z kiełbasą lisiecką, karpia w migdałach oraz bruschettę z kaszanką i jajem przepiórczym.

- Tym razem Małopolanie przeniosą się w przeszłość i zasmakują potraw tworzonych według tradycyjnych receptur naszych babć i mam. To będzie wspaniała kulinarna przygoda oraz doskonała okazja, by skosztować regionalnej kuchni i przypomnieć sobie potrawy z dzieciństwa. Będzie nie tylko smacznie, ale też ciekawie – młodsze pokolenie zobaczy np. jak kiedyś spędzało się wolny czas na podwórku, gdy nie było smartfonów i tabletów – mówi Jacek Krupa, marszałek województwa małopolskiego.

Na kulinarnej mapie tegorocznej 13. edycji festiwalu, tym razem w PRL-owskiej oprawie oprócz Skawiny pojawi się także: Chrzanów (9 września), Tarnów (17 września), Kraków (24 września) oraz Nowy Targ (1 października). W każdym z tych miejsc będzie smacznie i aromatycznie, a wszystko dzięki znakomitym ekspertom kulinarnym, znanym kucharzom i blogerom, którzy swoją pasją inspirują wielu amatorów zafascynowanych kulinarnymi eksperymentami.

Podczas festiwalu specjały według małopolskich przepisów przygotują znani i utalentowani kucharze: Michał Henzel i Rafał Jurkiewicz. Nad całością kulinarnych przygotowań będzie czuwał znakomity kucharz Adam Chrząstowski – ambasador wydarzenia. Natomiast przewodnikiem po regionalnych smakach i tradycyjnych recepturach będzie ekspert kulinarny Jacek Szklarek.

W Skawinie działo się już od samego południa. Na mieszkańców czekały specjalnie zaprojektowana w stylu retro strefa food trucków, grill serwujący potrawy z regionalnych mięs i wędlin oraz retro-kawiarenka w przyczepie campingowej oferująca pyszne desery oraz lemoniady przygotowane na bazie wód mineralnych z małopolskich źródeł.

Miłośnicy regionalnych smaków będą mogli na festiwalowych stoiskach zaopatrzyć się w pyszne miody, tradycyjne wędliny, chrupiące pieczywo, świeżo tłoczone soki i wiele innych rarytasów, z których słynie nasz region.

Podczas festiwalowych dni nie zabraknie także atrakcji dla tych bardziej aktywnych, którzy nadmiar swojej energii będę mogli zamienić w pyszny i zdrowy koktajl stworzony przy pomocy blenderbike’a. W specjalnie przygotowanej strefie zabaw najmłodsi uczestnicy poznają gry, w które bawili się ich rodzice, m.in. zagrają w klasy, w gumę, zakręcą hula-hop, porysują po szkolnej, kredowej tablicy i obejrzą kultowe polskie kreskówki. A wszystkie emocje i wrażenia zostaną uwiecznione na zdjęciach z fotobudki.

Na festiwalu przewidziano również rodzinne karaoke oraz liczne konkursy i quizy z atrakcyjnymi nagrodami. Dla wszystkich szukających relaksu i wytchnienia będzie przygotowana strefa wypoczynkowa z hamakami, leżakami i huśtawkami. Wieczorem na dużym ekranie kina letniego zaplanowano pokaz kultowej, polskiej komedii „Rejs” Marka Piwowskiego. W pozostałych miastach będzie można zobaczyć także inne produkcje sprzed lat m.in.: „Poszukiwany, poszukiwana” czy „Miś”.

Koneserzy i amatorzy kuchennych wariacji będą mogli osobiście poznać znanych im z wirtualnego świata kulinarnych blogerów. Na festiwalu spotkamy m.in.: autorkę bloga „Ostra na słodko”, znaną z polskiej edycji Master Chefa Sylwię Ładygę oraz dziennikarza – „Krakowskiego Makaroniarza” Bartka Kieżuna. To właśnie oni zadbają o świetną zabawę uczestników, angażując ich w zawody, konkursy kulinarne i pokazy gotowania.

WIDEO: Co Ty wiesz o Krakowie?

Autor: Gazeta Krakowska, Dziennik Polski, Nasze Miasto

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Małopolski Festiwal Smaku w Skawinie rozpoczęty [ZDJĘCIA] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski