Małopolski Festiwal Smaku w Tarnowie. Na słodko, na ostro i...

Małopolski Festiwal Smaku w Tarnowie. Na słodko, na ostro i na wesoło

Zdjęcie autora materiału
Grzegorz Skowron

Aktualizacja:

Dziennik Polski 24

Małopolski Festiwal Smaku w Tarnowie. Na słodko, na ostro i na wesoło
Świeże leśne grzyby, słodkie konfitury, owoce prosto z sadu i lody – to tylko niektóre regionalne potrawy przygotowywane na Małopolskim Festiwalu Smaku, który odbędzie się w najbliższą niedzielę, 12 sierpnia na tarnowskim rynku. Dla wszystkich miłośników dobrego smaku zaplanowano prawdziwie letnią, regionalną i aromatyczną ucztę.
Małopolski Festiwal Smaku w Tarnowie. Na słodko, na ostro i na wesoło
W Tarnowie, miejscu uznawanym za polski biegun ciepła, średnia roczna temperatura powietrza jest najwyższa w kraju. To właśnie tu jest także najdłuższe w Polsce termiczne lato, trwające 114-118 dni, w tym z 55 bezchmurnymi oraz z największym nasłonecznieniem. W takich warunkach w rejonie Tarnowa idealnie rosną cukrowe róże o intensywnym kolorze i pięknym zapachu, z których przyrządzany jest dżem na bazie ich płatków, wpisany na listę produktów tradycyjnych.


W trakcie festiwalu mistrzowie kuchni połączą różany aromat z pieczonymi jabłkami – tworząc niebiański deser. Andrzej Polan, podczas pokazu gotowania przygotowuje jabłka z Raciechowic z dżemem z płatków róż i winogronami, które zapiecze na kruchym cieście. Taką smakowitość będzie serwował z gałką nowotarskich lodów.

Z kolei znana blogerka Dominika Wójciak przygotuje pieczone jabłka łąckie z kaszą jaglaną i konfiturą z płatków róży, zwieńczone karmelem.

W zaskakującym, wytrawnym połączeniu smaków, w festiwalowej kuchni zostanie wykorzystana konfitura borówkowo-jabłkowa – kolejny produkt tradycyjny z regionu tarnowskiego. Andrzej Polan przygotuje imponującą kanapkę z całego bochna prądnickiego chleba z rwaną, duszoną wołowiną i tą słodką konfiturą w towarzystwie ostrej musztardy.

Podczas festiwalu będzie można się też przekonać, że leśne grzyby i fasola to doborowe towarzystwo. Kucharz zdradzi tajemnicę na przygotowanie zapiekanki z fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca z grzybami i bundzem, oprószonej odświeżającą szałwią. A podczas warsztatu kulinarnego z Dominiką Wójciak będzie można nauczyć się przyrządzania pasztetu z fasoli z marchwią i grzybami leśnymi na kromce gruszowskiego chleba żytniego.

Małopolski Festiwal Smaku w Tarnowie to nie tylko możliwość spróbowania regionalnych dań w wykonaniu mistrzów kuchni, ale też możliwość zakupu produktów tradycyjnych i regionalnych firmowanym znakiem „made in Małopolska”.

Na gości festiwalu będą czekać także dodatkowe atrakcje m.in. specjalna strefa zabaw dla dzieci, kawiarenka czy konkurs na najsmaczniejsze produkty. Warsztaty dla najmłodszych i dorosłych poprowadzi koło gospodyń wiejskich. Każdy uczestnik festiwalu będzie mógł zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie w gif-budce oraz wziąć udział w zabawach, wygrywając przy tym małopolskie upominki.

ZOBACZ KONIECZNIE:




Komentarze

Dodajesz komentarz jako: Gość

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

Liczba znaków do wpisania:

zaloguj się

Najnowsze wiadomości

Zobacz więcej

Polecamy

NAUCZYCIEL ROKU | Wielki finał wojewódzki

NAUCZYCIEL ROKU | Wielki finał wojewódzki

Krakowskie restauracje wyróżnione w czerwonym Przewodniku Michelin

Krakowskie restauracje wyróżnione w czerwonym Przewodniku Michelin

SPORTOWIEC MAŁOPOLSKI 2018 | Wybieramy najlepszych i najpopularniejszych sportowców

SPORTOWIEC MAŁOPOLSKI 2018 | Wybieramy najlepszych i najpopularniejszych sportowców

Bezdymna rewolucja - czy Polska wykorzysta tę szansę?

Bezdymna rewolucja - czy Polska wykorzysta tę szansę?