Koła Gospodyń Wiejskich i organizacje z gmin: Jerzmanowice-Przeginia, Liszki, Wielka Wieś, Zabierzów przygotowały przysmaki z tej ryby na konkurs kulinarny. Jury najwyżej oceniło potrawę Klubu Seniora z Bolechowic; drugie miejsce przyznało kobiecej drużynie OSP z Kobylan, a trzecie - Klubowi Seniora z Rudawy.
- To była dla nas wielka niespodzianka, bo pierwsze miejsce zajęłyśmy w zeszłym roku i nie spodziewałyśmy się ponownej wygranej - mówi Janina Łochowska ze zwycięskiego Klubu Seniora.
Panie przygotowały wykwintnie podaną zupę rybną z pierożkami z nadzieniem z pstrąga oraz pstrągz w sosie własnym, duszonego w maśle. - Przygotowałyśmy też zdrowy napój z natki pietruszki z miodem i cytryną - dodaje Janina Łochowska.
Andrzej Bukowczan z Jurajskiej Izby Gospodarczej zaznacza, że impreza obfitowała w wiele atrakcji. Był np. pokaz sprzętu gaśniczego OSP Kobylany, występy zespołów "Bęblanie", Klubów Seniora oraz KGW.
Święto z JIG zorganizowało Stowarzyszenie Homini et Terrae, Gospodarstwo Rybackie w Dolinie Będkowskiej, Samorządowe Centrum Kultury i Promocji Gminy Zabierzów.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?