Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Prołzioki z Moszczenicy...
fot. archiwum

Małopolskie przysmaki, o których nie miałeś pojęcia. TOP 12 dań małopolskich gospodyń [PRZEPISY]

Prołzioki z Moszczenicy
- Jedną ze starych babcinych receptur jest przepis na prołzioki. Są to okrągłe lub kwadratowe placki pieczone na płycie kuchennej, które smakiem i konsystencją przypominają chleb - mówią gospodynie z Moszczenicy.

Składniki
1/2 kg maki pszennej
1/2 kg pszennej mąki razowej
1 i 1/2 łyżeczki prołzy (sody)
1/2 litra zsiadłego mleka lub kefiru
1 łyżeczka soli
1-2 jaja

Wykonanie

Do naczynia wlać mleko. Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Ciasto powinno być wolniejsze niż na pierogi. Rozwałkować na grubość 1 i 1/2 cm i kroić nożem na kwadraty. Piec powoli z obydwu stron na płycie kuchennej. Można też na suchej patelni. Można je jeść z masłem lub powidłem popijając mlekiem.

Zobacz również

Afera korupcyjna w Hiszpanii. Premier chce zrezygnować ze stanowiska

Afera korupcyjna w Hiszpanii. Premier chce zrezygnować ze stanowiska

Talant Dujszebajew: W ataku pozycyjnym zagraliśmy źle. To moja wina

Talant Dujszebajew: W ataku pozycyjnym zagraliśmy źle. To moja wina

Polecamy

„Checo” ma więcej sponsorów niż Verstappen i Hamilton razem wzięci

„Checo” ma więcej sponsorów niż Verstappen i Hamilton razem wzięci

Zadbaj o zdrowie. Odwiedź kiosk profilaktyczny w małopolskim NFZ

Zadbaj o zdrowie. Odwiedź kiosk profilaktyczny w małopolskim NFZ

Polska zagra przed Euro dwa mecze. Znamy ceny biletów. Jest drogo!

Polska zagra przed Euro dwa mecze. Znamy ceny biletów. Jest drogo!