Przedstawiciele władz miasta i Urzędu Marszałkowskiego ustalali, gdzie będą stoiska wystawców Fot. Magdalena Uchto
MIECHÓW. Wystawcy z trzech powiatów będą prezentować swoje produkty regionalne. Mieszkańcy skosztują i wybiorą najlepsze
Miechów znalazł się wśród sześciu miast, w których organizowane są półfinały. Potraw smakowano już w Krakowie, Oświęcimiu, Tarnowie, Nowym Sączu i Nowym Targu. Burmistrz Krzysztof Świerczek przyznaje, że nasze miasto jest wśród półfinalistów najmniejsze pod względem liczby mieszkańców.
- Ale jest to impreza przede wszystkim dla tych, którzy tu mieszkają. W tym roku przypada jubileuszowy festiwal. Dlatego powiększyliśmy grono organizatorów półfinałów - mówi Szymon Gatlik, kierownik Zespołu ds. Promocji Województwa Urzędu Marszałkowskiego w Krakowie.
Dodaje, że jego zdaniem jest to idealne rozwiązanie. W minionych latach wystawcy z powiatu miechowskiego prezentowali swoje produkty w Krakowie, a z olkuskiego - w Oświęcimiu. Przyszedł więc czas, by skupić ich w miejscu, do którego będą mogli łatwo i szybko dojechać. - To okazja, by pokazać, że na północ od Krakowa też jest Małopolska - komentuje burmistrz.
Konkurs będzie prowadzony w czterech kategoriach: Ekologiczny Przysmak (dla gospodarstw i produktów posiadających certyfikat), Tradycyjne Specjały (te z listy produktów tradycyjnych opracowanej przez Ministerstwo Rolnictwa), Smak z legendą (ciekawy produkt reklamowany nietypową i interesującą opowieścią) oraz Jak u Mamy (Koła Gospodyń Wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, stowarzyszenia). - Producentami żywności ekologicznej są najczęściej niewielkie przedsiębiorstwa lub osoby prywatne, które mają problem z przebiciem się na rynku. Dlatego poprzez ten festiwal chcemy im pomóc w wypromowaniu marki - wyjaśnia Szymon Gatlik.
Swój produkt będzie wybierała publiczność. Każdy może przyjść na plac Kościuszki w Miechowie, za darmo skosztować małopolskich potraw i zagłosować na tę, która najbardziej przypadnie mu do gustu. Na zwycięzcę plebiscytu czeka komplet 16 noży.
Oprócz tego potrawy będzie oceniać profesjonalna komisja konkursowa pod przewodnictwem Zbigniewa Kurleto, prezesa Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników. W jury zasiądzie też rodowita miechowianka Marta Szmigielska, aktorka Teatru Powszechnego im. Jana Kochanowskiego w Radomiu.
Podczas festiwalu Miechów będzie mógł liczyć na sporą promocję medialną. To właśnie stąd Tomasz Zubilewicz z TVN Meteo będzie nie tylko prezentował prognozę pogody, ale też opowiadał o najciekawszych zakątkach miasta.
Burmistrz Krzysztof Świerczek i kier. Szymon Gatlik zachęcają do smakowania małopolskich produktów. - Ten festiwal to największe w Polsce wydarzenie o charakterze kulinarnym, promujące małopolskich producentów, produkty lokalne i tradycyjne oraz potrawy regionalne. W największych miastach województwa organizowane są kiermasze, podczas których prezentuje się wyroby rolno-spożywcze - mówi kier. Gatlik.
Degustacji potraw będą towarzyszyły występy przygotowane przez Miechowski Dom Kultury.
Magdalena Uchto
[email protected]
Co nas czeka na półfinale w Miechowie?
9.45 - występ solisty MDK
10 - otwarcie miechowskiego półfinału MFS
11 - rozpoczęcie konkursu "Małopolski Smak", a po nim blok programowy MDK
12.10 - rusza konkurs na najsmaczniejszą potrawę w wykonaniu małopolskich restauratorów
12.30 - 13.30 - występy zespołów MDK
13.30 - konkurs jedzenia miechowskich pierogów na czas, quiz na znajomość produktów mleczarskich z Miechowa
14.10 - akrobacje rowerowe KS Aquila z Wadowic
14.30 - kapela "Lasowiacy"
15 - zakończenie plebiscytu
15.30 - zabawy dla dzieci z nagrodami, występ zespołu Filing
17 - rozstrzygnięcie plebiscytu i konkursu "Małopolski Smak"
17.30 - występ zespołu Anna Maria
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?