Maciej Regulski, zwycięzca ostatniej edycji „MasterChefa” uwielbia łączyć niecodzienne smaki i czerpać z wielu kulinarnych tradycji. Stąd w przepisach 23-latka widoczne są nietypowe miksy składników. Jednak najczęściej Maciej Regulski sięga po produkty znane w kuchni azjatyckiej. Zestawia ze sobą tę koreańską, arabską i indyjską. Wypadkową tych inspiracji i poszukiwań jest książka „Z różnych stron świata”, opublikowana przez wydawnictwo Słowne. Aktualnie można ją zamawiać w internecie, a od 8 grudnia będzie dostępna w ogólnopolskiej sprzedaży.
Maciej Regulski i jego książka pełna smaków
„Z różnych stron świata” to zbiór nietuzinkowych przepisów do wykonania w zaciszu własnej kuchni. Przedstawione zostały nam rozdziały dotyczące kuchni Wschodu, gotowania w stylu fusion, hiszpańskich smaków, wariacji na temat kuchni azjatyckiej, domowego fast foodu, deserów. Na koniec zaprezentowano przepisy na przetwory. Wśród nich są takie smakołyki, jak kimchi z ogórka, czosnek z miodem czy też fermentowany napój z ananasa.
Są też ciekawe przepisy na świąteczne dania, popularne na naszych wigilijnych stołach. Poniżej prezentujemy kilka z nich.
Sprawdź świąteczne przepisy MasterChefa, Macieja Regulskiego!
Zupa grzybowa - przepis

Składniki:
250 ml śmietanki 30%
garść suszonych podgrzybków
garść suszonych borowików
parę suszonych grzybów shiitake
2 łyżki sosu sojowego
parę gałązek tymianku
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
100 ml białego wina
sól i pieprz
Wywar warzywny:
1 l wody
1 pietruszka
1 cebula
1 seler
1 por
4 ząbki czosnku
makaron do podania
natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Warzywa na wywar obieramy i kroimy na duże kawałki. Smażymy je na oleju, aż będą mocno zarumienione, dodajemy czosnek, zalewamy wodą i gotujemy przez około 40 minut. Następnie całość przecedzamy. Wywar wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy do niego wszystkie pozostałe składniki, oprócz śmietanki. Gotujemy na dużym ogniu przez 15 minut, aż całość lekko się zredukuje. Grzyby odcedzamy, tymianek i przyprawy wyciągamy (liść laurowy, ziele angielskie). Grzyby kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy je do zupy razem ze śmietanką, całość przyprawiamy solą i pieprzem. Serwujemy z makaronem, posypaną natką pietruszki.
Karp z rodzynkami Reni - przepis

Składniki:
- 1 karp wypatroszony, oczyszczony (w całości)
- 150 ml sosu sojowego
- 250 g rodzynek
- około 150 ml rumu
- około 20 średnich pieczarek
- natka pietruszki do dekoracji
- pieprz i sól
- 3 ząbki czosnku obrane
Przygotowanie:
Karpia przyprawiamy solą i pieprzem, marynujemy w sosie sojowym przez godzinę. Rodzynki zalewamy rumem i zostawiamy na godzinę. Po tym czasie przekładamy karpia do naczynia żaroodpornego, wnętrze faszerujemy rodzynkami i drobno posiekanym czosnkiem. Dodajemy pieczarki w całości, zalewamy całość sosem sojowym. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 45–50 minut. Posypujemy natką pietruszki i podajemy z pieczonymi ziemniakami.
Domowy sernik z makiem i kruszonymi herbatnikami - przepis

Składniki:
Spód:
- 160 g herbatników zmielonych w blenderze
- 30 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- 55 g masła roztopionego
Masa serowa:
- 750 g twarogu półtłustego zmielonego
- 220 g cukru
- 4 jajka
- 1 żółtko
- 60 ml śmietanki 30%
- 500 g maku niebieskiego
- szczypta soli
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Przygotowanie:
Mak zalewamy wrzątkiem tak, by go przykryć, i zostawiamy na 30 minut. Następnie odsączamy wodę i powtarzamy ten krok jeszcze raz. Gdy drugi raz namoczyliśmy mak we wrzątku, przekładamy go na sitko i przemywamy wrzącą wodą, po czym odstawiamy do wyschnięcia. W misce mieszamy wszystkie składniki na spód. Przygotowaną masą wykładamy spód foremki o średnicy 23 cm. Używamy dna szklanki, by całość wyrównać. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 8 minut i zostawiamy do wystygnięcia. W dużej misce umieszczamy twaróg i mieszamy go z cukrem, gdy całość będzie dobrze połączona, dodajemy pojedynczo wszystkie jajka, mieszając, następnie śmietankę i żółtko, ciągle mieszając. Na koniec wrzucamy sól, mak, skrobię i cukier wanilinowy, mieszamy do połączenia wszystkich składników. Do formy ze spodem wlewamy masę serową. Formę przekładamy do większego naczynia żaroodpornego. Dolewamy wrzątku na poziom około wysokości formy z ciastem. Pieczemy przez 1,5 godziny w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Zostawiamy sernik w kąpieli wodnej na 45 minut. Wyjmujemy i studzimy go przez noc.
Buraczany gravlax - przepis

Gravlax to skandynawskie danie przygotowane z marynowanego łososia. Maciej Regulski proponuje danie w buraczanej wersji. Zaskakujące przygotowanie w soli dla miłośników eksperymentowania w kuchni.
Składniki:
- 500 g łososia w jednym kawałku
- 200 g startego obranego buraka
- 140 g soli kamiennej, niejodowanej
- 70 g cukru
- 3 łyżki wódki
- 2 łyżeczki kminku całego
- 2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
- 2 łyżeczki kolendry całej
Przygotowanie:
Łososia myjemy i dokładnie suszymy, w dużej misce mieszamy pozostałe składniki. Mięso łososia (nie skórę) posypujemy dokładnie przygotowaną mieszanką. Przekładamy do szczelnego pojemnika i trzymamy go w lodówce przez 48 godzin. Następnie przemywamy łososia z przypraw i odstawiamy do lodówki na kolejną noc. Następnego dnia gravlax jest gotowy do spożycia, serwujemy go na kawałku chleba z kwaśną śmietaną lub jako składnik sałatki.
Przepisy MasterChefa na Boże Narodzenie udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Słowne
Zobaczcie inne tematy kulinarne na Stronie Kuchni:
- Piernikarki – tak o sobie mówią. Ich naturalne pierniki to małe dzieła sztuki
- Domki z piernika jak z bajki. Specjalistka od wypieków dzieli się przepisem
- Prosty przepis na mikołajkowe muffinki. Zobacz, jak je zrobić krok po kroku
- Polka zdobyła Kulinarnego Oscara! Jej e-book to międzynarodowy hit. Zobacz przepisy
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Polecane oferty
Największa od dziesięcioleci susza we Francji