Ilość porcji 4
SKŁADNIKI: 250 g płatów lasagne (suche lub świeże), 100 g twardego koziego sera (lub parmezanem), sól, oliwa do posmarowania blachy, masło do posmarowania blachy
Purée: 6 młodych marchewek, 2 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, skórka otarta z 1 cytryny, 1 szklanka mleka, ½ świeżo zmielonej gałki muszkatołowej, sól, świeżo zmielony czarny pieprz Sos: 2 łyżki oleju, 1 duża cebula, 2 marchewki, 2 gałązki świeżego tymianku, 100 ml białego wytrawnego wina, 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry, 1 szklanka ugotowanej na miękko zielonej soczewicy (może być z puszki), sól, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie: Przygotuj purée. Marchewki umyj i obierz. Pokrój w plastry i wrzuć do rondla z rozpuszczonym masłem, posyp solą i pieprzem, dodaj pokrojony w plastry czosnek oraz skórkę cytrynową i duś pod przykryciem przez 5-10 minut. Zdejmij pokrywkę, wlej mleko i gotuj na wolnym ogniu, aż marchewki zmiękną. Zmiksuj marchewki na gładkie purée. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Przygotuj sos. Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną drobno cebulę, dodaj marchewki starte na tarce o dużych oczkach i listki tymianku. Podsmaż, po czym wlej wino i gotuj, aż odparuje. Dopraw solą i dodaj pomidory. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, by sos odparował i był gesty, wtedy dodaj rozgniecioną widelcem soczewicę i gotuj przez 10 minut, aż sos mocno zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.
Jeśli używasz suchego makaronu, obgotuj płaty przez 2 minuty w osolonym wrzątku. Wyłóż je na blasze posmarowanej oliwą, by się nie posklejały. Świeżego makaronu nie musisz obgotowywać.
Naczynie żaroodporne o wymiarach 16 x 16 cm wysmaruj masłem, na dnie rozsmaruj purée marchwiowe, następnie rozłóż warstwę płatów makaronowych. Na makaron wyłóż ⅓ sosu, warstwę purée i starty ser, przykryj płatami i ułóż dwie kolejne warstwy. Dociśnij lekko górne płaty i posmaruj je pozostałym purée. Na wierzchu zetrzyj trochę sera. Piecz przez 20-30 minut.
Ps. Przepis pochodzi z mojej książki „WARZYWO”, znajdziecie tam jeszcze więcej pomysłów na dania z pospolitych bulw i korzeni.
Follow https://twitter.com/dziennipolskiDołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?