Przedstawiam te najlepsze: na królową wśród moich zup: marchwiową z chili, pycha humus, ciasto i gulasz
Zupa marchewkowa z chili
Składniki:6–8 marchewek, 1 seler, 1 por, 2 korzenie pietruszki, 4 skrzydełka z kurczaka, 1 papryczka chili, 3 ząbki czosnku, 4 cm imbiru, sok z 1 limonki, 400 ml mleczka kokosowego, szczypta curry, słodka i ostra papryka
Przygotowanie:Skrzydełka umyj i włóż do dużego garnka, wszystkie warzywa umyj i dodaj do garnka, wywar gotuj aż warzywa zmiękną, wtedy wyciągnij z garnka wszystko oprócz marchewki. Na patelni przysmaż posiekany czosnek, chili i imbir, dodaj do marchewek. Użyj blendera, aby uzyskać gładką masę. Dolej mleczko kokosowe, dodaj curry, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, zagotuj, podawaj z sokiem z limonki i natką pietruszki.
Ciasto orzechowe z marchewką
Składniki:250g mielonych orzechów włoskich, 300g marchewki, 3 łyżki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka miodu, 2 łyżki roztopionego masła, 5 jajek, 100g brązowego cukru, 100g drobnego cukru, szczypta soli, sok z cytryny
Przygotowanie:Żółtka oddziel od białek. Marchewkę utrzyj na tarce o małych oczkach. Żółtka utrzyj z brązowym cukrem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sok z cytryny, miód, cynamon, masło, połowę orzechów, marchewkę, wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj sól i drobny cukier. Do miski z żółtkami i marchewką naprzemiennie dodawaj resztę orzechów i ubitych białek. Mieszaj delikatnie. Przełóż do wysmarowanej masłem formy. Piecz około 35–45 minut w temperaturze 170 stopni.
Gulasz z wieprzowiny z marchewką
Składniki:1 kg schabu bez kości, 5 marchewek, 6 ziemniaków, 2 cebule, 300 ml czerwonego wina, 300 ml bulionu warzywnego, 40g koncentratu pomidorowego, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, 3 ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek
Przygotowanie: Mięso pokrój w kostkę, obsyp solą, pieprzem i mąką, wrzuć na rozgrzaną patelnię na kilka minut. Przełóż do garnka o grubym dnie. Na patelnię dodaj pokrojony czosnek i cebulę, przysmaż, wlej koncentrat, wymieszaj i przełóż całość do mięsa. Do garnka wrzuć liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego oraz pokrojoną marchewkę, ziemniaki, tymianek. Całość zalej czerwonym winem i bulionem. Gotuj przez około 2 godziny, aż warzywa i mięso będą miękkie.
Hummus z marchewką
Składniki:500g marchewki, 200g ugotowanej ciecierzycy, 2 łyżki pasty tahini, sok z 1 cytryny, słodka i ostra papryka, 2 szczypty kuminu, sól, pieprz, natka pietruszki, oliwa z oliwek, woda niegazowana
Przygotowanie:Marchewkę obierz i przekrój w poprzek (na połówki), ułóż je na blasze do pieczenia, posyp solą, polej oliwą i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 1 godzinę.
Po tym czasie przełóż marchew do misy robota kuchennego, dodaj ciecierzycę i wszystkie składniki poza pietruszką. Zmiksuj wszystko na gładką pastę. Oliwy i wody dodaj tyle, aby masa nie była ani za gęsta ani za rzadka. Podawaj z posiekaną pietruszką.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?