Wszystko to marność nad marnościami. Amerykańska agencja leków i żywności wpisała utwardzone tłuszcze roślinne typu trans, na listę produktów niesprzyjających zdrowiu.
Tym sposobem po trwającej pół wieku karierze, margaryny wszelakie odchodzą w niebyt. Cała historia zaczęła się w latach siedemdziesiątych minionego wieku, gdy naturalne, płynne oleje roślinne, zaczęto przy pomocy prostej reakcji chemicznej zamieniać w znacznie łatwiejsze w użyciu tłuszcze stałe.
Ponadto były tańsze od tradycyjnych tłuszczy zwierzęcych, zaś odrobina reklamy sprawiła, iż podbiły rynek. Nie tylko jako wolne od złego cholesterolu substytuty tradycyjnego masła, ale jako tłuszcze do smażenia i utrwalacze popularnych krakersów, herbatników i ciasteczek. Znowu wracamy do źródeł. Do wieprzowego smalcu i krowiego masła. Na zdrowie!
Follow https://twitter.com/dziennipolskiDołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?