Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Margaryna i masło

Grzegorz Tabasz
Nie wiem, czy pamiętacie margarynę zachwalaną przez znanych kardiologów? I taką uroczą reklamę z parą uśmiechniętych emerytów płci obojga, którzy serca jak dzwon zawdzięczali diecie opartej na wolnych od cholesterolu masełkach roślinnych?

Wszystko to marność nad marnościami. Amerykańska agencja leków i żywności wpisała utwardzone tłuszcze roślinne typu trans, na listę produktów niesprzyjających zdrowiu.

Tym sposobem po trwającej pół wieku karierze, margaryny wszelakie odchodzą w niebyt. Cała historia zaczęła się w latach siedemdziesiątych minionego wieku, gdy naturalne, płynne oleje roślinne, zaczęto przy pomocy prostej reakcji chemicznej zamieniać w znacznie łatwiejsze w użyciu tłuszcze stałe.

Ponadto były tańsze od tradycyjnych tłuszczy zwierzęcych, zaś odrobina reklamy sprawiła, iż podbiły rynek. Nie tylko jako wolne od złego cholesterolu substytuty tradycyjnego masła, ale jako tłuszcze do smażenia i utrwalacze popularnych krakersów, herbatników i ciasteczek. Znowu wracamy do źródeł. Do wieprzowego smalcu i krowiego masła. Na zdrowie!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski