Słynny aktor Martin Freeman po 38 latach wegetarianizmu rezygnuje z niejedzenia mięsa. Powodem przetworzona żywność

Piotr Kobyliński
Piotr Kobyliński
Wideo
od 16 lat
W ciągu wielu lat większość z nas się urodziła, wynaleziono iPhone'a, przeżyliśmy pandemię i nadejście nowego króla – a Martin Freeman ciągle był wegetarianinem. Gwiazdor znany z takich produkcji jak "Sherlock" czy "Hobbit" zaskoczył swoich fanów, ogłaszając, że po 38 latach rezygnuje z niejedzenia mięsa. Decyzję tę uzasadnił tym, że potrawy wegetariańskie to żywność nawet nie wysokoprzetworzona, a wręcz ultraprzetworzona!

Spis treści

Martin Freeman postanowił zrezygnować ze spożywania mięsa w styczniu 1986 roku. Jak przyznał, wcześniej nigdy nie czuł się komfortowo z myślą, że miałby spożywać jakiekolwiek zwierzęta. Ale po prawie czterech dekadach unikania mięsa gwiazda Miller's Girl powróciła do bycia wszystkożercą.

Pierwszy bolognese po 38 latach

Freeman (52 l.) opowiedział o swojej diecie przy okazji, gdy pojawił się w podcaście „Dish” z gospodarzami Nickiem Grimshawem i Angelą Hartnett, podczas którego trio zajadało się klasycznym spaghetti bolognese.

Podczas wywiadu Freeman wyjaśnił, że początkowo zdecydował się przejść na wegetarianizm, gdy był nastolatkiem, ponieważ jedzenie zwierząt po prostu mu nie odpowiadało.

– Przestałem być wegetarianinem – oświadczył, tłumacząc, że „zaczął być wegetarianinem mniej więcej w styczniu 1986 roku i nigdy nie czuł się komfortowo na myśl o jedzeniu zwierząt”.

Aktor przyznał, że „nie jadł naprawdę dobrego bolognese”, odkąd zrezygnował z jedzenia mięsa.

– Więc to pierwszy prawdziwy bolognese, jaki kiedykolwiek jadłem od 38 lat – dodał.

Ostrzeżenie przed przetworzoną żywnością

Wyjaśniając powody zmiany stylu życia, gwiazdor z The Office powiedział, że „to zabawne, bo lubi produkty zastępujące mięso, ale ma co do nich zastrzeżenia, że mogą być bardzo, bardzo przetworzone, a on sam stara się jeść mniej przetworzonej żywności”.

Jego decyzja była jednocześnie odpowiedzią na coraz częstsze wezwania do oznakowania żywności pochodzenia roślinnego znakami ostrzegawczymi po tym, jak badanie akademickie zaleciło uświadamianie ludzi o produktach ultraprzetworzonych przy wyborze alternatyw dla mięsa, sera, czy jajek.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal i.pl codziennie. Obserwuj i.pl!

Źródło: independent.co.uk

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 5

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

L
Luke
"W ciągu wielu lat większość z nas się urodziła" - to muszę zapytać - A pozostali? 😎 Nie urodzili się, czy jak?

Skoro już macie portal z beznadziejnym tłumaczeniem maszynowym, to może zatrudnicie człowieka,wiecie, takiego co imię czytać i pisać...
g
gosc
3 maja, 9:40, Rafał:

Wegetarianizm nie polega tylko na rezygnacji z produktów mięsnych. Polega na zastąpieniu tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, tłuszczami pochodzenia roślinnego. Jeśli ten Pan wyeliminował mięso całkowicie, a nie zadbał o właściwe ilości tłuszczów roślinnych, to faktycznie mógł sobie narobić problemów zdrowotnych. Tłuszcze są niezbędne w diecie człowieka. Wegetarianizm wymaga znacznych ilości tłuszczów roślinnych, dotyczy to szczególnie różnych olejów. I to są znaczne ilości w skali miesiąca, w moim przypadku powyżej 1 litra różnych gatunków oliw. Wymaga to specjalnego też gotowania, gdyż oliwy nie mają tak wysokich temperatur palenia, jak tłuszcze z zwierząt. By tłuszcze roślinne całkowicie były dla nas wartościowe, warto znać ich właściwości szczególnie w zakresie temperatury. Wegetarianizm wymaga wiedzy. Jest ona obecnie szeroko dostępna. Polecam dobrze zapoznać się z rolą i działaniami tłuszczów roślinnych.

To nie prościej jest jeść wszystkiego po trochu ?

Organizm ludzki jest bardzo odporny na ideologię

R
Rafał
Wegetarianizm nie polega tylko na rezygnacji z produktów mięsnych. Polega na zastąpieniu tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, tłuszczami pochodzenia roślinnego. Jeśli ten Pan wyeliminował mięso całkowicie, a nie zadbał o właściwe ilości tłuszczów roślinnych, to faktycznie mógł sobie narobić problemów zdrowotnych. Tłuszcze są niezbędne w diecie człowieka. Wegetarianizm wymaga znacznych ilości tłuszczów roślinnych, dotyczy to szczególnie różnych olejów. I to są znaczne ilości w skali miesiąca, w moim przypadku powyżej 1 litra różnych gatunków oliw. Wymaga to specjalnego też gotowania, gdyż oliwy nie mają tak wysokich temperatur palenia, jak tłuszcze z zwierząt. By tłuszcze roślinne całkowicie były dla nas wartościowe, warto znać ich właściwości szczególnie w zakresie temperatury. Wegetarianizm wymaga wiedzy. Jest ona obecnie szeroko dostępna. Polecam dobrze zapoznać się z rolą i działaniami tłuszczów roślinnych.
P
Pol
Teraz podobno będzie rzuć pszczoły, długo mu zajęło dorastanie, jeszcze troszkę i gość zaczął by wytwarzać mleko:-)
H
Hans von Schwinke
ZIELONY GNUJ PRZESTAL SMAKOWAC !
Wróć na i.pl Portal i.pl