W każdej gminie istnieje punkt skupu, gdzie podmioty zainteresowane mogą dokonywać skupu od miejscowych rolników. Nadzór nad tymi punktami sprawuje Wojewódzki Inspektorat Skupu i Przetwórstwa Rolnego w Krakowie oraz powiatowy lekarz weterynarii w Miechowie.
Zarówno w 2001 r., jak i 2002 roku nie było większych problemów ze skupem trzody chlewnej. Oferowana od maja cena w granicach 4,50-4,80 zł za 1 kg żywca plus 3 proc. VAT umożliwiła osiągnięcie niewielkiego zysku. Obecnie, w tzw. świńskim dołku, cena ta obniżyła się do poziomu 3,20-3,50 zł za 1 kg. Swoje działania interwencyjne na rynku skupowym trzody chlewnej prowadzi Agencja Rynku Rolnego. Oferowana przez nią cena skupu stabilizuje rynek.
Problemy ze skupem bydła rzeźnego - mimo wykrycia w Polsce pierwszego przypadku BSE - nie wystąpiły. Bydło to jest na bieżąco lub po niewielkim okresie wyczekiwania sprzedawane podmiotom skupującym w cenie 3,0 zł za 1 kg plus 3 proc. VAT. (WOJ)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?