Mecenat producentów

WOJ
Udostępnij:
Wiodącą rolę w sprzedaży trzody chlewnej i bydła rzeźnego odgrywają w powiecie miechowskim prężnie działające grupy producenckie. Z kolei sam skup bydła i trzody odbywa się w systemie targowiskowym.

   W każdej gminie istnieje punkt skupu, gdzie podmioty zainteresowane mogą dokonywać skupu od miejscowych rolników. Nadzór nad tymi punktami sprawuje Wojewódzki Inspektorat Skupu i Przetwórstwa Rolnego w Krakowie oraz powiatowy lekarz weterynarii w Miechowie.
   Zarówno w 2001 r., jak i 2002 roku nie było większych problemów ze skupem trzody chlewnej. Oferowana od maja cena w granicach 4,50-4,80 zł za 1 kg żywca plus 3 proc. VAT umożliwiła osiągnięcie niewielkiego zysku. Obecnie, w tzw. świńskim dołku, cena ta obniżyła się do poziomu 3,20-3,50 zł za 1 kg. Swoje działania interwencyjne na rynku skupowym trzody chlewnej prowadzi Agencja Rynku Rolnego. Oferowana przez nią cena skupu stabilizuje rynek.
   Problemy ze skupem bydła rzeźnego - mimo wykrycia w Polsce pierwszego przypadku BSE - nie wystąpiły. Bydło to jest na bieżąco lub po niewielkim okresie wyczekiwania sprzedawane podmiotom skupującym w cenie 3,0 zł za 1 kg plus 3 proc. VAT. (WOJ)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie