W ogrodzie miechunka zdobi grządki pomarańczowymi i rozdętymi, przypominającymi papierowe lampiony kwiatami. W ich środku znajduje się okrągły owoc, kształtem przypominający małą wisienkę lub pomidorek koktajlowy, a smakiem – słodko-kwaskowy agrest. Miechunka od dawna znana jest ze swoich właściwości prozdrowotnych.
Jej jagody odznaczają się wysoką zawartością witaminy C i A, beta-karotenu, fosforu i niacyny. Uważa się, że zawarte w nich pestki wykazują łagodne działanie oczyszczające, dlatego miechunka polecana jest osobom mającym problemy z trawieniem lub uskarżającym się na schorzenia jelit.
Miechunka posiada też wysokie stężenie bioflawonoidów, czyli związków chroniących organizm przed nowotworami, dodatkowo ma niemały udział w uszczelnianiu naczyń krwionośnych i zapobieganiu chorobom serca, posiada również działanie przeciwgrzybiczne i przeciwalergiczne.
No i ten niezwykły smak miechunki – lekko słodki, z dodatkiem delikatnej goryczki i odrobiny kwaskowatości. Jej aromat porównywany jest do agrestu, ananasa lub kiwi, może więc być dodatkiem do sałatek i sosów. Z miechunki można zrobić nalewkę, konfitury, soki, dodać ją do ciast i deserów. Kupując świeżą miechunkę, należy zwrócić uwagę na kolor owoców – powinny być pomarańczowe.
Żółte i zielone są niedojrzałe i kwaśne. Oprócz świeżej miechunki, warto spróbować także suszonej – będzie przekąską pełną wartości odżywczych i witamin. Ważne! Wybierajmy owoce suszone metodą puffingu, czyli próżniowego suszenia w podciśnieniu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?