Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mięso ubogich

Redakcja
Była mięsem ubogich, jeszcze niedawno w polskich książkach kucharskich i kącikach porad kulinarnych w czasopismach można było przeczytać, że dziesięć deko mięsa nie nasyci męża (a chłop, wiadomo, jak głodny - to zły), natomiast dziesięć deko suchej fasoli, oczywiście, odpowiednio ugotowanej, zatka go dokumentnie i na długo.

Zupa z białej fasoli

Podejrzewam, że pisząc w ten sposób, autorka miała na myśli przede wszystkim fasolkę po bretońsku, najpopularniejsze danie barowe i - niestety - paskudne. Chociaż jeżeli się ugotuje uczciwie, doda szlachetniejszej wędliny, odpowiednio doprawi majerankiem oraz chili - można otrzymać danie wprawdzie niezbyt wytworne, ale całkiem smaczne. Natomiast dobra zupa fasolowa może być prawdziwym poematem.
Przepisy w książkach kulinarnych są zazwyczaj lakoniczne:
Ugotować na____miękko pół kwarty (pół litra -AK) białej fasoli, odcedzić, przetrzeć przez sitko irozprowadzić smakiem zwłoszczyzny. Osobno usmażyć włyżce masła drobno siekanej zielonej pietruszki, wrzucić wzupę izagotować. Jeżeli zupa nie dość zawiesista, to ją zapalić masłem zmąką. Dotej zupy daje się grzanki smażone wmaśle.
Można i tak, ale strasznie to dietetyczne. Gdzie rosół, przyzwoity wywar z mięsa i jarzyn? Gdzie majeranek, bez którego nie może obyć się żadna fasolowa, żadna grochowa zupa? I wędlinka by się przydała, aby dodać zapachu wędzeniny. I jeszcze coś - papryka. Ostra i słodka. Od czasu, kiedy w górskim schronisku w Bułgarii potraktowano mnie ostro przyprawiona zupą fasolową (za dziesięć stotinek, czyli za darmo), zawsze dodaję do niej coś pikantnego oraz - pod koniec gotowania - pokrojoną w kostkę i podsmażoną czerwoną świeżą paprykę. I jeszcze jedna uwagą - zupa nie musi być przetarta. Jeżeli dobrze ugotujemy fasolę, jeżeli będzie mięciutka - nie musimy jej przecierać.
Z dzieciństwa pamiętam fasolę - zazwyczaj jasiek - przyrządzaną w najprostszy sposób, z masłem. Nie wiedziałem, że ma swoją nazwę i polecał ją sam wielki de Pomiane:

Biała fasola na sposób angielski

Białą fasolę należy przede wszystkim moczyć w____zimnej wodzie około dwunastu godzin.
Zagotować wwielkim rondlu tyle wody, by fasola była zanurzona. Wrzucić namoczonąfasolę dopiero, kiedy woda zakipi. Dodać dużą obraną cebulę i____ćwierć bobkowego liścia.
Zagotować, nakryć naczynie igotować ostro około godziny, poczym fasola zwykle jest miękka. Oile nie ma być przyrządzonazaraz, to zostawić ją wwodzie, wktórej się gotowała, gdyż ziarenka nie pękają stygnąc.
Ztej wody możnazrobić doskonałą zupę.
Przedpodaniem zagrzać fasolę wwodzie, wktórej się gotowała, anastępnie odcedzić nadurszlaku. Wyrzucić nagorący półmisek, dodać świeżego masła iwymieszać ostrożnie. Gdy masło się stopi, posypać drobniutko posiekaną pietruszką ipodać.
Wlecie używa się fasoli świeżej. Rozumie się, że wtedy nie trzeba jej moczyć iże gotuje się ją znacznie krócej.
Świetnie - może nawet bardziej niż grochowe - smakuje purée z fasoli.

Purée z fasoli

Ugotowanąnamiękko fasolę przetrzeć przez sito lub durszlak. Sparzoną iutartą natarku cebulę zasmażyć zmasłem lub ze stopionąbez skwarków słoniną, włożyć przetartą fasolę, wlać ze dwie łyżki rosołu, wymieszać razem ipodać jako garnirunek domięsa lub z____szynką albo wędzonką.
Świetny dodatek do gotowanej, wędzonej golonki. Będę jednak uparty - trochę majeranku na pewno nie zepsuje smaku purée. Powiedziałbym nawet, że go poprawi.
ANDRZEJ KOZIOŁ

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski