Mikroelementy – krzem

(DD)
Herbatka ze skrzypu polnego wzmocni włosy, skórę i paznokcie
Herbatka ze skrzypu polnego wzmocni włosy, skórę i paznokcie Fot. 123RF
Zdrowie na talerzu. Czym jest krzem dla naszych organizmów? „Otóż nikogo nie strasząc – pisał ojciec Jan Grande – brak krzemu jest powodem zawałów serca, wylewów krwi do mózgu, żylaków, w tym hemoroidów, krwawienia dziąseł, chorób kości i stawów, wypadaniem włosów, łamliwością paznokci, zmęczeniem. (…). Pan Bóg z krzemu zbudował nasze kości, zęby, arterie, usztywnił dziąsła, wzmocnił włosy”.

Krzem jest pierwiastkiem życia i jego odpowiedni poziom w organizmie jest naturalnym kluczem do zdrowia. Dziennie potrzebujemy 20-30 mg krzemu; większej dawki wymagają kobiety w ciąży, osoby po operacjach kostnych oraz ludzie starsi, gdyż ilość tego pierwiastka w narządach maleje z wiekiem.

Krzem występuje przede wszystkim w tkance łącznej, z której zbudowane są ścięgna, błony śluzowe, ściany naczyń krwionośnych, zastawki serca, skóra i układ kostno-stawowy. Dużą koncentrację krzemu zaobserwowano w ludzkich włosach i paznokciach.

Krzem usuwa z komórek substancje toksyczne, korzystnie wpływa na naczynia włosowate, uszczelniając je, zwiększa wytrzymałość tkanki kostnej, wzmacnia zdolność obronną organizmu przeciw zakażeniom, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się.

Usuwa podrażnienia i stany zapalne skóry, poprawiając jej ogólny wygląd i zapobiegając wiotczeniu, ogranicza wypadanie włosów, przyspiesza ich wzrost, wzmacnia paznokcie. Niedobór krzemu powoduje opóźnienie wzrostu u dzieci, pogorszenie stanu skóry, włosów i paznokci, odkładanie się płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych (zwłaszcza w aorcie), choroby kości, więzadeł i inne uszkodzenia tkanki łącznej.

Niski poziom krzemu utrudnia też zrastanie się złamanych kości. Krzem hamuje wchłanianie się aluminium w mózgu, więc jego niedobór przy jednoczesnym częstym kontakcie z aluminium może być jednym z czynników warunkujących rozwój choroby Alzheimera. Krzem jest obecny w błonniku roślinnym.

Wyjątkowo bogate w ten pierwiastek są kasze, zwłaszcza gryczana i jaglana, ponadto pasternak, lucerna, owies, brązowy ryż. Krzem znajduje się także w wielu ziołach, jak np. skrzyp polny, pokrzywa, podbiał, dziewanna i rdest. Z tych ziół przygotowuje się odwary.

Wideo

Materiał oryginalny: Mikroelementy – krzem - Dziennik Polski

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie