Ustrój potrzebuje go do produkcji hemoglobiny, czerwonego barwnika krwi, którego zadaniem jest transportowanie tlenu do komórek ciała. Bez żelaza (i tlenu) komórki skazane byłyby na obumarcie.
Żelazo zapobiega anemii, pobudza energię i uwalnia od zmęczenia, a także zwiększa odporność na choroby.
Objawy niedoboru to: bladość skóry, warg, osłabienie umysłowe, utrudnione zapamiętywanie, osłabienie mięśni, palpitacje serca, mniejsza aktywność, szybkie męczenie się, a u dzieci słabszy rozwój psychiczny, zmniejszona odporność organizmu i ograniczony wzrost.
Nadmiar żelaza prowadzi do tzw. hemochromatozy – częściej jest to hemochromatoza wrodzona, rzadziej nabyta, spowodowana nadmierną ilością żelaza przyswojonego z pożywienia. Żelazo, w postaci nie związanej z hemoglobiną, odkłada się w wątrobie, trzustce, sercu, korze nadnerczy i stawach, powodując uszkodzenie tkanek tych narządów.
W produktach spożywczych znajduje się żelazo hemowe (przyswajalne przez organizm w ok. 20 proc.) i trudniej wchłanialne niehemowe (przyswajalne w 5 proc. ).
Źródłem żelaza hemowego są produkty zwierzęce: wątroba, nerki, serce, mięso i przetwory mięsne z krwią, ryby, drób. Żelaza niehemowego dostarczają: żółtka jaj, pełne ziarna zbóż (mąka, chleb z pełnego przemiału, kasze gruboziarniste, otręby), warzywa: szpinak, natka pietruszki, szczypior, szczaw i boćwina, korzeń pietruszki, buraki, brukselka, suszone owoce i suszone warzywa.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?