Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Miksuj i łącz

Dominika Wójciak
Dominika Wójciak
Dominika Wójciak fot. archiwum
Życie ze smakiem. Ostatnio do mojej kuchni zaimportowałam koktajle. Nie żeby ich tam wcześniej nie było, jednak nadmiar pracy tego lata zaowocował ekstremalnie niewielką ilością czasu na przygotowanie posiłku w godzinach porannych. Z pomocą przyszedł mi blender wysokoobrotowy oraz obfitość owoców, która o tej porze roku nikogo nie dziwi.

Na początku próbowałam pomysły skrupulatnie zapisywać, by przekazać genialne połączenia swoim czytelnikom, z czasem stwierdziłam, że to zupełnie bez sensu, bo prosta mieszanka malin z brzoskwiniami smakuje zupełnie inaczej nawet przy zachowaniu określonych proporcji. Smak, tak czy inaczej, za każdym razem zależy od słodyczy malin i dojrzałości brzoskwiń.

Koktajle możesz miksować z najróżniejszych owoców, czasem warto wzbogacać je także i o warzywa. Ja obsesyjnie dodaję do swoich mieszanek upieczone lub surowe buraki, które z owocami jagodowymi smakują tak, jak gdyby były do tego stworzone. Ostatnio ubóstwiam także mix upieczonych buraków i słodkich aż miło czereśni. Niezłe są maliny z czerwonym grejpfrutem, choć po cytrusy o tej porze roku sięgam niezwykle rzadko.

Z egzotycznych owoców dobrze sprawdzają się banany, które do koktajli dodaję w roli naturalnego słodzika. Najchętniej kupuję na placu banany już mocno dojrzałe, pełne nieatrakcyjnie wyglądających brązowych plamek. Takie są najsłodsze. Wrzucam je potem w skórkach do zamrażalnika i dodaję do koktajli w formie zamrożonej, oczywiście po obraniu ze skórki. Dzięki temu dodatkowi zmiksowane owoce nabierają sorbetowej konsystencji i orzeźwiającego chłodu.

Owoce do koktajli najczęściej miksuję z kefirem, maślanką albo mlekiem roślinnym. Lubię dodawać naparu lnianego albo wody kokosowej. Możliwości jest bez liku; wszystko zależy od tego, co mam w lodówce.

Koktajle na lato

4 porcje

Czas przygotowania: 10 minut

Brzoskiwnia i **malina**

Składniki: 2 brzoskwinie, 1 zamrożony banan obrany ze skóry, 1 szklanka malin, 1 szklanka maślanki, wody kokosowej lub mleka kokosowego

Burak i **czereśnia**

Składniki: 1 upieczony burak, 2 szklanki wypestkowanych czereśni, 1 szklanka wody kokosowej lub kefiru, 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego

Burak i **malina**

Składniki: 1 upieczony burak, 2 szklanki malin, 1 zamrożony banan obrany ze skórki, 1 szklanka wody kokosowej lub kefiru, 1 łyżka płatków owsianych

Jagoda i **czerwona kapusta** Składniki: 1 szklanka jagód, 50 g czerwonej kapusty, 1 zamrożony banan obrany ze skórki, 1 szklanka porzeczek, 1 szklanka kefiru

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski