Na początku próbowałam pomysły skrupulatnie zapisywać, by przekazać genialne połączenia swoim czytelnikom, z czasem stwierdziłam, że to zupełnie bez sensu, bo prosta mieszanka malin z brzoskwiniami smakuje zupełnie inaczej nawet przy zachowaniu określonych proporcji. Smak, tak czy inaczej, za każdym razem zależy od słodyczy malin i dojrzałości brzoskwiń.
Koktajle możesz miksować z najróżniejszych owoców, czasem warto wzbogacać je także i o warzywa. Ja obsesyjnie dodaję do swoich mieszanek upieczone lub surowe buraki, które z owocami jagodowymi smakują tak, jak gdyby były do tego stworzone. Ostatnio ubóstwiam także mix upieczonych buraków i słodkich aż miło czereśni. Niezłe są maliny z czerwonym grejpfrutem, choć po cytrusy o tej porze roku sięgam niezwykle rzadko.
Z egzotycznych owoców dobrze sprawdzają się banany, które do koktajli dodaję w roli naturalnego słodzika. Najchętniej kupuję na placu banany już mocno dojrzałe, pełne nieatrakcyjnie wyglądających brązowych plamek. Takie są najsłodsze. Wrzucam je potem w skórkach do zamrażalnika i dodaję do koktajli w formie zamrożonej, oczywiście po obraniu ze skórki. Dzięki temu dodatkowi zmiksowane owoce nabierają sorbetowej konsystencji i orzeźwiającego chłodu.
Owoce do koktajli najczęściej miksuję z kefirem, maślanką albo mlekiem roślinnym. Lubię dodawać naparu lnianego albo wody kokosowej. Możliwości jest bez liku; wszystko zależy od tego, co mam w lodówce.
Koktajle na lato
4 porcje
Czas przygotowania: 10 minut
Brzoskiwnia i **malina**
Składniki: 2 brzoskwinie, 1 zamrożony banan obrany ze skóry, 1 szklanka malin, 1 szklanka maślanki, wody kokosowej lub mleka kokosowego
Burak i **czereśnia**
Składniki: 1 upieczony burak, 2 szklanki wypestkowanych czereśni, 1 szklanka wody kokosowej lub kefiru, 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
Burak i **malina**
Składniki: 1 upieczony burak, 2 szklanki malin, 1 zamrożony banan obrany ze skórki, 1 szklanka wody kokosowej lub kefiru, 1 łyżka płatków owsianych
Jagoda i **czerwona kapusta** Składniki: 1 szklanka jagód, 50 g czerwonej kapusty, 1 zamrożony banan obrany ze skórki, 1 szklanka porzeczek, 1 szklanka kefiru
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?