Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Miód podbił podniebienia jurorów

Paweł Chwał
Tarnów. Pysznych, bazujących często na tradycyjnych, domowych przepisach lokalnych przysmaków można było w niedzielę skosztować na tarnowskim Rynku.

Tarnowski półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku zgromadził około dwudziestu lokalnych producentów żywności, którzy chwalili się swoimi wyrobami, częstując nimi odwiedzających festiwalowe stoiska oraz jurorów, wśród których byli m.in. znamienici szefowie kuchni.

Grand Prix zdobyło Gospodarstwo Pasieczne "Pasieka u Kiejdów" za miód nektarowo-spadziowy. Zyskał uznanie nie tylko konkursowego jury, ale również komisji dziennikarskiej.

Poza miodem przepustkę do Krakowa, gdzie 29 i 30 sierpnia odbędzie się finał Małopolskiego Festiwalu Smaku, uzyskały także: twarożek rzuchowski (Gospodarstwo Rolne Jan Czaja) oraz razowiec lipnicki żytni (Tradycyjna Produkcja Pieczywa Andrzej Wnęk).

W plebiscycie publiczności oddano blisko 1900 głosów. W kategorii Ekologiczne przysmaki - zwyciężył razowiec lipnicki żytni, w kategorii Tradycyjne specjały - zakliczyński sok malinowy (Lokalna Grupa Działania Dunajec-Biała), w kategorii Smakołyki z legendą - pierożki w rosole z małopolską baraniną (firma Magi Maria Zdebska), a w kategorii Jak u mamy - miód nektarowo--spadziowy (Pasieka Wędrowna Burnat).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski