MKTG SR - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Bigos z młodej kapusty z boczkiem i papryką...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Młoda kapusta – przepisy. Co można przygotować z młodej kapusty? TOP 10 przepisów naszych Czytelników

Bigos z młodej kapusty z boczkiem i papryką

Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 papryka czerwona
1 cebula
200 g kiełbasy cienkiej
200 g boczku wędzonego
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej
1/2 pęczka koperku
50 g masła
oliwa
sól
pieprz

Wykonanie:
Kapustę drobno pokroić. Przełożyć do garnka, zalać wodą i posolić. Kapustę gotować około 5 minut, następnie wodę odcedzić. Na dno garnka z kapustą wrzucić masło oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć około 5 minut.
Następnie kapustę zalać wodą (tak by była zanurzona). Dodać liście laurowe, ziele angielskie, paprykę mieloną oraz posiekany koperek. Gotować na małym ogniu około 10 minut.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kostkę. Boczek i kiełbasę podsmażyć na rumiano na oliwie. Wędliny razem z papryką dodać do kapusty. Gotować około 15 minut. Bigos doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „W tradycyjnej kuchni Kasi”

Zobacz również

XVIII Krajowe Uroczystości Wspomnienia Świętego Izydora Oracza odbyły się na Podlasiu

XVIII Krajowe Uroczystości Wspomnienia Świętego Izydora Oracza odbyły się na Podlasiu

Potrącenie rowerzystów na WOW, sprawca w czarnym BMW w uciekł! Trwa obława

PILNE
Potrącenie rowerzystów na WOW, sprawca w czarnym BMW w uciekł! Trwa obława

Polecamy

Kaloryfery w Krakowie przestaną grzać

Kaloryfery w Krakowie przestaną grzać

Nie zamiatamy spraw pod dywan

Nie zamiatamy spraw pod dywan

Świątek i Sabalenka finałem w Rzymie tworzą historię. Dawno czegoś takiego nie było!

Świątek i Sabalenka finałem w Rzymie tworzą historię. Dawno czegoś takiego nie było!