Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Młodzi kucharze poznają zalety polskiej kuchni

Jan Matoga
Edukacja. Uczniowie szkół gastronomicznych mają okazję zapoznania się z walorami polskich produktów i możliwościach ich przyrządzania w nowoczesny sposób.

Rusza piąta edycja projektu „Gotuj lokalnie” realizowana jest przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej. Nabór do projektu trwa od 17 do 23 lutego br.

Fundacja przy współpracy z Akademią Mar­cina Bud­ynka, przygotowała dla nauczycieli oraz uczniów ze szkół gastronomicznych cykl zajęć, poszerzających wiedzę na temat produktów tradycyjnych i regionalnych.

W ramach projektu uczestnicy poznają liczne możliwości wykorzystania takich produktów w kreowaniu nowoczesnej kuchni, przy zachowaniu ich charakterystycznego smaku. Warsztaty mają zachęcić przyszłych kucharzy do współpracy z lokalnymi pro­du­centami i rolnikami.

Aby zgłosić się do projektu należy wypełnić formularz elektroniczny, dostępny na stronie www.efrwp.pl w terminie od 17 do 23 lutego br. W projekcie weźmie udział 18 szkół gastronomicznych z całej Polski. W pierwszej kolejności zakwalifikowane zostaną szkoły, które zgłosiły się w ubiegłym roku do projektu „Gotuj lokalnie”, ale z powodu braku miejsc znalazły się na liście rezerwowej. Kolejnym kryterium, decydującym o zakwalifikowaniu do projektu, będzie kolejność zgłoszeń.

– Staramy się pokazać młodym adeptom sztuki kulinarnej, że Polska jest bogata w tradycyjne, regionalne produkty, które w niecodzienny sposób można wykorzystać w gotowaniu. W projekcie chcemy także zwrócić uwagę na korzyści, jakie płyną z bezpośredniej współpracy z producentami – mówi Marek Zagórski, Prezes Zarządu Fundacji EFRWP.

Projekt „Gotuj lokalnie” podzielony jest na trzy etapy: szkolenie z szefami kuchni, które w tej edycji przeprowadzą m.in. Marcin Budynek, Jerzy Pasi­kowski i Joseph Seeletso, skierowane do nauczycieli z placówek biorących udział w programie w ramach Targów Euro­Gastro 2015, warsztaty kulinarne prowadzone przez nauczycieli w szkołach (zajęcia teoretyczne oraz praktyczne), a także konkurs dla uczniów na danie główne, wykorzystujące produkty regionalne. Jego zwycięzcy otrzymają nagrodę specjalną – kurs w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Na wszystkich finalistów czekają nagrody rzeczowe.

W czterech dotychczasowych edycjach projektu wzięło udział już ponad 700 uczniów.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski