Mniej cukru na co dzień. Jakie korzyści płyną z ograniczeń?

PG
pixabay.com
Badania przeprowadzone przez International Agency for Research on Cancer na grupie meksykańskich kobiet pokazały, że dieta o dużej zawartości węglowodanów zwiększa ryzyko powstania raka piersi.

Ponadto odkryto, że komórki rakowe żywią się cukrem. Nowo powstałe komórki rakowe początkowo czerpią energię ze spalania glukozy lub z jej fermentacji.

W momencie, gdy mają ciągły dostęp do cukru, pozyskują energię wyłącznie na drodze fermentacji. Jest to bardzo niekorzystne dla organizmu, gdyż komórki rakowe zamiast spalać glukozę, metabolizują ją do kwasu mlekowego. Ten tworzy wokół nich bardzo niskie pH. W ten sposób kwas mlekowy blokuje działanie komórek układu odpornościowego. Co więcej, niskie pH niszczy sąsiednie, zdrowe komórki. Taka sytuacja sprzyja rozprzestrzenianiu się komórek rakowych.

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Jedz zdrowo z Olgą. Słodka trucizna... jak cukier wpływa na zdrowie?

Badania pokazują, że im więcej dany nowotwór produkuje kwasu mlekowego, tym większe jest prawdopodobieństwo pojawienia się przerzutów.

Osobom prowadzącym siedzący tryb życia sacharoza nie jest potrzebna, dlatego trzeba ją ograniczyć do minimum. Natomiast osoby uprawiające intensywnie sport mogą jej używać w większych ilościach bez uszczerbku na zdrowiu.

Czym zastąpić cukier? Poznaj zdrowsze zamienniki cukru [ZDJĘ...

Wideo

Materiał oryginalny: Mniej cukru na co dzień. Jakie korzyści płyną z ograniczeń? - Echo Dnia Świętokrzyskie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie