Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Moda na kasze

Ania Starmach
Z kaszy słynęła kiedyś kuchnia polska. Pełno jej w tych najlepszych starych książkach kucharskich i w notatnikach naszych babć.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Ostatnio znów wróciła na kasze moda i to ze wzmożoną siłą! Kupujemy i jemy jaglaną, gryczaną, pszenną, jęczmienną. Każda ma inny smak i wymaga nieco innego przygotowania. Która jest moją ulubioną!? Nie umiem odpowiedzi, dlatego dziś różne przepisy i różne kasz rodzaje.

Babeczki z kaszy grycznej

Składniki: 150g kaszy gryczanej, 12 plasterków szynki długo dojrzewającej, 2 jajka, natka pietruszki, 50g serka śmietankowego, 100g sera żółtego, świeży tymianek, garść suszonych pomidorów.
Przygotowanie: Kasze ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Wymieszaj ją w misce z jajkami, tartym żółtym serem, serkiem śmietankowym, pokrojoną pietruszką, pomidorami, tymiankiem, dopraw do smaku. Foremki do muffinek wyłóż plastrami szynki, dodaj kaszę gryczaną z dodatkami. Babeczki piecz około 20 minut w temperaturze 179 stopni. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Curry z kaszą jęczmienną

Składniki: 200g kaszy jęczmiennej średniej, 1 mały kalafior, 200g ugotowanej ciecierzycy, 4 pomidory obrane ze skórki, 1 młoda cebula, mały ananas, 500ml mleczka kokosowego, 2 ząbki czosnku, 4 cm imbiru, 1 papryczka chili, pół łyżeczki curry, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki mielonej kolendry, szczypta cynamonu, szczypta ostrej papryki, sok z limonki, pęczek kolendry.
Przygotowanie: Kaszę przygotuj wg instrukcji na opakowaniu. Imbir, cebulę, chili posiekaj, przysmaż na oleju, po chwili dodaj podzielonego na cząstki kalafiora, smaż przez kilka minut, dodaj przyprawy, ciecierzycę, mleko kokosowe, pokrojone pomidory i ananasa. Duś około 30 minut. Podawaj z kaszą i świeżą kolendrą.

Kasza manna i orzechy w karmelu

Składniki: 70g kaszy manny, 400ml mleka, 200ml śmietanki kremówki, 3 banany, 60g orzechów laskowych, 2 łyżki cukru, 2 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżka masła, 1 łyżka miodu, laska wanilii.
Przygotowanie: Mleko wymieszaj ze śmietanką i cukrem, połowę mleka podgrzej, pozostały płyn wymieszaj z kaszą i dodaj do ciepłego mleka, podgrzewaj na małym ogniu razem z laską wanilii. Gdy płyn zgęstnieje, przelej go do miseczek. Z cukru trzcinowego, miodu i masła przygotuj karmel, wymieszaj go z pokrojonymi bananami i orzechami, dodaj do kaszy. Smacznego!

Smaki Krakowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Moda na kasze - Plus Dziennik Polski

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski