O tym, że mamy wodę, która jest zbyt bogata w związki mineralne może świadczyć przesuszona skóra, biały nalot na naczyniach czy metaliczny posmak herbaty.
Szkodliwy wapń i chlor
Nadmiar związków wapnia, magnezu czy zanieczyszczenia mechaniczne mogą zepsuć nie tylko smak i zapach wody, ale także doprowadzić do szybkiego zużycia urządzeń AGD jak i kotłów centralnego ogrzewania. – Gdy mamy problemy z __wodą, warto rozważyć zastosowanie filtra, które poprawi jej jakość – wyjaśnia Zofia Czechowicz, specjalistka ds. jakości firmy UST–M.
– Może się zdarzyć, że woda dostarczana do naszych domów przepływa przez podłoże wapienne. Wtedy będzie zawierać nadmiar związków wapnia i magnezu, co skutkuje dużą jej twardością.
Do uzdatniania wody często stosuje się chlor, a jego nadmiar psuje smak i zapach wody. Na jakość wody może wpływać także stara instalacja domowa. Jeśli nie wiemy, jaka jest jakość wody, co dotyczy głównie tych, którzy czerpią ją z własnych studni, to możemy sami wykonać prosty test określający jej parametry. Taki test możemy kupić w sklepach budowlanych lub hydraulicznych. Przedstawiamy kilka prostych testów. W opakowaniu Test-1 są trzy paski. Każdy z nich bada inny parametr wody – twardość ogólną, zawartość chloru i odczyn PH. __
Wystarczy zanurzyć pasek w wodzie z kranu o temperaturze 15-25 st. Po 2 sekundach test należy wyjąć, ściągnąć z niego nadmiar wody i po 60 sekundach odczytać wynik.
Na opakowaniu znajduje się instrukcja, jak należy interpretować wyniki. Test kosztuje ok. 15 zł. Test paskowy pomoże, gdy korzystasz z wody z ujęcia własnego.
Test-4 to pasek określający zawartość żelaza w wodzie, trzy paski do badania zawartości manganu, a także zbiornik na badaną wodę oraz instrukcję przeprowadzenia testów. Koszt testu to ok. 26-30 zł.
Test-T jest kropelkowym badaniem twardości wody. Zawiera zbiorniczek ze specjalnym płynem, pojemnik na wodę i strzykawkę.
Jak zrobić test? Czy jest to zadanie skomplikowane? Otóż nie. Do pojemnika na wodę odmierzamy strzykawką 5 ml wody, a następnie zakraplamy płyn.
Dokładnie odmierzamy liczbę wlanych kropli płynu do momentu, aż woda zmieni kolor z brunatnego na zielony. Liczba dodanych kropli wskazuje precyzyjnie na stopień twardości wody. Skala podana na opakowaniu pomoże określić, czy woda jest twarda i w jakim stopniu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?