Pogotowie kulinarne
Owoce najpierw myjemy i usuwamy szypułki. Następnie rozkładamy jedną warstwą na tacy, tak by mogły przeschnąć. Osuszone owoce pakujemy do plastikowych pojemniczków, najlepiej średniej wielkości, tak aby owoce nie pogniotły się pod własnym ciężarem. Jeśli chcemy aby owoce nie sklejały się, musimy je zamrozić na tacy. Po kilku godzinach, gdy stwardnieją przesypujemy je do pojemniczków i ponownie wkładamy do zamrażalnika.
Malin i jagód nie myjemy przed zamrażaniem. Najlepiej wkładać je do zamrażalnika w pojemniczkach, w których je kupiliśmy. Dzięki temu unikniemy pogniecenia się owoców. Gdy stwardnieją, przesypujemy je do plastikowych, hermetycznie zamykanych torebek. Zamrożone owoce, podobnie jak przetwory, można przechowywać do 12 miesięcy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?