Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mrożone owoce

Redakcja
Zamiast robić przetwory, owoce możemy zamrozić, pamiętajmy jednak, że zapasy można robić jedynie z jędrnych, średnio dojrzałych, zdrowych i świeżych owoców. Do zamrożenia nadają się truskawki, czereśnie, wiśnie, porzeczki, maliny i jagody. Niestety, jabłka, gruszki czy śliwki źle znoszą taka formę przechowywania. Lepiej więc z nich przygotować dżemy lub konfitury.

Pogotowie kulinarne

Owoce najpierw myjemy i usuwamy szypułki. Następnie rozkładamy jedną warstwą na tacy, tak by mogły przeschnąć. Osuszone owoce pakujemy do plastikowych pojemniczków, najlepiej średniej wielkości, tak aby owoce nie pogniotły się pod własnym ciężarem. Jeśli chcemy aby owoce nie sklejały się, musimy je zamrozić na tacy. Po kilku godzinach, gdy stwardnieją przesypujemy je do pojemniczków i ponownie wkładamy do zamrażalnika.
Malin i jagód nie myjemy przed zamrażaniem. Najlepiej wkładać je do zamrażalnika w pojemniczkach, w których je kupiliśmy. Dzięki temu unikniemy pogniecenia się owoców. Gdy stwardnieją, przesypujemy je do plastikowych, hermetycznie zamykanych torebek. Zamrożone owoce, podobnie jak przetwory, można przechowywać do 12 miesięcy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski