Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Musaka, czyli danie z bakłażanów, mięsa mielonego i pomidorów. Pomysł na obiad w greckim klimacie [PRZEPIS]

mad
Musaka to tradycyjna grecka potrawa. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki!
Musaka to tradycyjna grecka potrawa. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki! Fot. Katarzyna Skuta
Musaka to grecka potrawa z bakłażanów i mięsa mielonego z dodatkiem sosu beszamelowego. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.

Co zrobić z mięsa mielonego? Jednym ze sprawdzonych, pysznych dań jest grecka musaka! Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Katarzyny Skuty i przenieście się do słonecznej Grecji!

Składniki

  • 2 średnie bakłażany
  • cebula
  • 50 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • szklanka soku pomidorowego
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • mozarella
  • cynamon
  • kminek
  • sól
  • olej do smażenia

Składniki na sos beszamelowy

  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki mąki 
  • 2 szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie
W rondlu podsmażyć posiekaną cebulę, dodać czosnek, po chwili mięso mielone. Smażyć mieszając, aż mięso zbrązowieje.
Dodać sok pomidorowy i wino. Przyprawić solą, cynamonem i kminkiem. Dusić pod przykryciem przez ok. 15 min.
W tym czasie bakłażany umyć i pokroić wzdłuż w plastry. Posolić i odstawić na ok. 20 min., aż puszczą sok bądź usmażyć na patelni grillowej.
Sos beszamelowy: masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, zamieszać. Dolewać stopniowo mleko, intensywnie mieszając. Gotować aż sos zgęstnieje, przyprawić. Na dno naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu, ułożyć plastry bakłażana, potem sos i tak do wyczerpania składników. Na górze powinien znaleźć się bakłażan. Rozprowadzić na nim resztę sosu beszamelowego, posypać startą mozarellą.
Naczynie przykryć folią aluminiową i zapiekać w 180 st. przez 25 min. Po tym czasie ściągnąć folię i zapiekać przez kolejne 7-8 minut, aż ser się zrumieni.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Musaka, czyli danie z bakłażanów, mięsa mielonego i pomidorów. Pomysł na obiad w greckim klimacie [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski