Kaczka to najszlachetniejszy drób. Jej mięso jest soczyste i pełne aromatu. Zobacz przepis na uda z kaczki z grzybami i żurawiną.
Składniki
- 2 udka z kaczki
- 2 łyżki masła
- 1/2 cebuli
- 2 szklanki wody
- 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
- 50 g suszonych grzybów leśnych
- 50 g suszonej żurawiny
- 1,5 łyżki musztardy
- 2 łyżeczki mąki
- sól
- pieprz
Wykonanie
Udka z kaczki oprószyć solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na maśle podsmażyć mięso razem z cebulą. Do mięsa wlać wodę, dodaję suszone grzyby oraz paprykę mieloną. Mięso dusić na małym ogniu około godziny.
Następnie do mięsa dodać suszoną żurawinę. Musztardę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru spod mięsa. Masę dodać do mięsa. Wymieszać i dusić jeszcze przez 10 minut. Sos doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”
Zobacz też inne pomysły na obiad z drobiem:
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?