W zasobach tej placówki znajduje się ponad sto publikacji kucharskich zawierających przepisy lokalne, regionalne a także te znane w całej Polsce. Jest wśród nich też nowe wydanie pierwszej polskiej książki kucharskiej, napisanej w 1682 roku przez Stanisława Czernieckiego, nadwornego kucharza wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego.
W muzeum można zapoznać się z licznymi polskimi publikacjami kulinarnymi i na podstawie przepisów w nich zawartych nauczyć się pod okiem eksperta przygotować wybraną regionalną potrawę.
Muzeum powstało dzięki przyznaniu Lokalnej Grupie Działania "Dolina Raby" darowizny przez Fundację Banku BZWBK w konkursie "Tu mieszkam, tu zmieniam".
Inicjatorem tego przedsięwzięcia jest Krzysztof Kwatera, prezes Zarządu LGD "Dolina Raby". Autorem wniosku o dofinansowanie i koordynatorem projektu zaś Patryk Paszkot. Tę ciekawą inicjatywę wsparło również Starostwo Powiatowe w Bochni.
Utworzenie muzeum kosztowało w sumie 20 tys. zł.
Placówkę przy Zespole Szkół w Dąbrowicy można zwiedzać od poniedziałku do piątku pomiędzy godziną 9 a 15.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?