Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Myślenice. Emila apetyt na sukces. Kulinarny sukces!

Katarzyna Hołuj
Katarzyna Hołuj
Fot. ZSP MSG w Myślenicach
Emil Kasprzycki, uczeń maturalnej klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych - Małopolskiej Szkole Gościnności staje przed szansą na wygraną w konkursie „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej”.

Gra jest warta świeczki, jako że główną nagrodą jest staż w restauracji z gwiazdką Michelin oraz udział w finale konkursu dla kucharzy profesjonalistów „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”. Przygotowany przez niego indyka sous vide z musem z wątróbki w galaretce marchewkowo-pomarańczowej, musem z dyni, dynią confit, chrustem z curry, wędzonym cream fraiche, palonym orzechem i pianą z orzecha, sosem curry i piklami dał mu miejsce w finale. O wygraną powalczy 21 listopada wraz z dziewięcioma innymi finalistami.

Emil ma już na swoim koncie niemałe skucesy. W maju br. zdobył wyróżnienie w konkursie "Concurs de Joves Cuiners" (Barcelona), a w kwietniu zajął III miejsce w międzynarodowym konkursie „Smak Gościnności” (Myślenice). W ubiegłym roku był drugi w konkursie „Profesjonalista i Mistrz Branży Turystycznej” w kategorii gastronomia (Polanica-Zdrój) i trzeci w międzynarodowym konkursie „Podróż Przez Smaki" (Kraków).

KONIECZNIE SPRAWDŹ:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski