Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Myślenice. Gościnność ma w tym roku smak jagnięciny

Katarzyna Hołuj
Katarzyna Hołuj
Po raz trzeci uczniowie szkół gastronomicznych będą rywalizowali w Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym „Smak Gościnności”. Odbędzie się już jutro w Małopolskiej Szkole Gościnności w Myślenicach.

Jednym z celów konkursu jest promocja małopolskich produktów regionalnych i tradycyjnych. Dlatego tematem tegorocznej edycji jest jagnięcina podhalańska. To z niej uczniowie będą musieli przygotować swoje popisowe dania. W poprzednich edycjach tematami przewodnimi były: jabłko z Raciechowic i kapusta charsznicka.

W ubiegłym roku do rywalizacji stanęli przedstawiciele szkół z całego kraju, a także zza granicy (Austrii, Węgier, Ukrainy).

W tym roku akces do konkursu zgłosiło czternaście 2-osobowych zespołów, w tym dziewięć z Polski i pięć z zagranicy. Ich członkowie będą mieli za zadanie przygotować zakąską zimną lub gorącą oraz danie główne wykorzystując wspomnianą już jagnięcinę podhalańską.

Ich pracę ocenią dwa niezależne zespoły jury: techniczne oraz degustacyjne.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski