Jednym z celów konkursu jest promocja małopolskich produktów regionalnych i tradycyjnych. Dlatego tematem tegorocznej edycji jest jagnięcina podhalańska. To z niej uczniowie będą musieli przygotować swoje popisowe dania. W poprzednich edycjach tematami przewodnimi były: jabłko z Raciechowic i kapusta charsznicka.
W ubiegłym roku do rywalizacji stanęli przedstawiciele szkół z całego kraju, a także zza granicy (Austrii, Węgier, Ukrainy).
W tym roku akces do konkursu zgłosiło czternaście 2-osobowych zespołów, w tym dziewięć z Polski i pięć z zagranicy. Ich członkowie będą mieli za zadanie przygotować zakąską zimną lub gorącą oraz danie główne wykorzystując wspomnianą już jagnięcinę podhalańską.
Ich pracę ocenią dwa niezależne zespoły jury: techniczne oraz degustacyjne.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?