Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Myślenice. Międzynarodowy Konkurs Kulinarny "Smak Gościnności 2018". Tort fasolowy i inne kulinarne cuda z fasoli

Katarzyna Hołuj
Katarzyna Hołuj
Michał Kurek i Emil Kasprzycki z Małopolskiej Szkoły Gościnności
Michał Kurek i Emil Kasprzycki z Małopolskiej Szkoły Gościnności Fot. Katarzyna Hołuj
W IV Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym „Smak Gościnności 2018” rywalizowało czternaście zespołów.

Uczniowie mieli za zadanie przygotować dania z wykorzystaniem fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca. - Każdy produkt regionalny wart jest promocji, bo jest... regionalny. Truizmem jest zacytowanie klasyka: „Cudze chwalicie, swego nie znacie...”.

Jemy fasolę z całego świata, a często nie wiemy, że mamy pod nosem prawdziwy skarb. Ale nie chwaliłbym jej tak bardzo tylko z tego powodu, że ona jest, chodzi o to, że jest po prostu fantastyczna! Jeśli ktoś nigdy nie zrobił z niej tortu, nie wie… Tort fasolowy to absolutnie genialna rzecz! - mówił Robert Makłowicz, który był gościem specjalnym.

Myślenice. IV Międzynarodowy Konkurs Kulinarny „Smak Gościnn...

Zwyciężyli Kacper Serafińczuk i Wiktor Bałdyga z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku, ale na podium znaleźli się też reprezentanci Małopolskiej Szkoły Gościnności w Myślenicach, która była gospodarzem konkursu: Emil Kasprzycki i Michał Kurek.

ZOBACZ KONIECZNIE:

WIDEO: Mówimy po krakosku - odcinek 14. "Biber"

Autor: Gazeta Krakowska, Dziennik Polski, Nasze Miasto

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski