Potraw zgłoszonych do konkursu było blisko 20. Oceniało je kilkunastoosobowe jury, które pilnie zwracało uwagę na to, czy dania na pewno wykonano z tradycyjnych produktów.
Grand Prix miechowskiego półfinału otrzymali właściciele Pasieki Kordecki i Wnukowie z Kaliny Wielkiej. Pasieka została nagrodzona za orzechy włoskie w miodzie akacjowym, przysmak, którego tradycje sięgają połowy ubiegłego wieku. - Ponieważ po wojnie ciężko było o słodycze, mój pradziadek Stanisław Kordecki częstował orzechami w miodzie swoje dzieci i wnuki - zdradza Jakub Bełtowicz, prawnuk Stanisława Kordeckiego i pszczelarz w czwartym pokoleniu.
Drugie miejsce otrzymało miechowskie PSS Społem za chleb praski, trzecie Andrzej Pietrzyk ze Swojczan za kiszoną kapustę.
Swoje nagrody przyznawała również publiczność. W kategorii "eko produkt" najwięcej głosów otrzymała szarlotka Agnieszki Król z Zagrody Edukacyjnej Pszczółki z Niezwojowic. Wśród "tradycyjnych specjałów" nagroda przypadła Andrzejowi Pietrzykowi i jego kapuście. W kategorii "smakołyki z legendą" najlepszy okazał się chleb praski, a kategorię "Jak u mamy" wygrały gospodynie z Zarogowa za pulpety wegetariańskie i napój z mięty.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?