Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Na jakie warzywa warto postawić podczas przednówka? [PORADNIK]

mad
Na jakie produkty postawić, by wyczarować w kuchni zdrowe i pożywne dania?
Na jakie produkty postawić, by wyczarować w kuchni zdrowe i pożywne dania? materiały prasowe
Zeszłoroczne warzywa i owoce powoli się kończą, młodych jeszcze nie ma. Przednówek! Na jakie produkty postawić, by wyczarować w kuchni zdrowe i pożywne dania?

Wiosna tuż-tuż! Gdy przyroda ospale budzi się do życia, a my powoli zapominamy o męczących mrozach, zmianie ulega także nasza dieta. I choć specyficzny okres przejściowy, zwany dawniej przednówkiem, nie dostarcza nam jeszcze wielu kulinarnych możliwości, i tak jesteśmy w stanie wyczarować w kuchni dania, które zwiastować będą nadejście upragnionej wiosny.

Przednówek: przed nowymi zbiorami

Dawniej przednówkiem nazywano na wsi porę, trwającą przed nowymi zbiorami, aż do pierwszych żniw. Wówczas w spiżarniach bardzo często brakowało już skrzętnie nagromadzonego na zimę jedzenia, a gospodynie musiały się nieźle nagłowić, by z pozostałości przygotować jakiekolwiek potrawy. W obecnych czasach na szczęście nie musimy już martwić się niedoborem pożywienia. Ale i tak umiejętność komponowania codziennej diety, bazującej na dostępnych na przednówku świeżych warzywach, w dalszym ciągu jest niezwykle przydatna.

Przednówkowe hity w menu

Wbrew pozorom na przednówku spokojnie znajdziemy produkty, które dostarczą nam wielu cennych witamin i mikroelementów.
Wśród bardzo zdrowych warzyw z rodziny kapustnych prym wiedzie... jarmuż.
- Niezwykle popularny ostatnimi czasy jarmuż idealnie odnajdzie się w przednówkowym menu. Zawiera witaminy K, C i B, dodatkowo błonnik, żelazo, magnez, potas, wapń. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, a bioaktywny związek – sulforafan – chroni nas przed czynnikami rakotwórczymi - mówi Katarzyna Głębocka z firmy Eisberg.
Z jarmużem bez trudu stworzymy oryginalne zielone propozycje. Domowe pesto z orzechami nerkowca, koktajl z jabłkiem, bananem i imbirem czy frittata z pieczarkami - w tych wszystkich przepisach jarmuż będzie grał pierwsze skrzypce.

Jakie jeszcze warzywa sprawdzą się na przednówku?

- Coraz chętniej łaskawym okiem spoglądamy w kierunku warzyw korzeniowych, między innymi buraków czy marchwi. Te typowo polskie warzywa często dostępne są w mieszankach z różnorodnymi sałatami – jak np. Bolero mix z burakiem czerwonym czy Fitness mix oraz Colour mix z marchewką. Dzięki takim połączeniom mieszanki idealnie pasują do większości dań obiadowych jako dodatek lub w kompozycji z wybranymi składnikami, pełniąc rolę samodzielnego dania – uzupełnia Katarzyna Głębocka.
Warzywa korzeniowe to także wartościowe źródła witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy.
Marchewka jest niskokaloryczna, posiada dużo błonnika, beta-karotenu, spore ilości witaminy K i C, a także witamin z grupy B. Ma korzystny wpływ na stan naszej skóry, włosów i paznokci, a także prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego.
Buraki wykazują z kolei właściwości krwiotwórcze, wspomagają usuwanie toksyn z organizmu, łagodzą występowanie zgagi, usprawniają również pracę przewodu pokarmowego.

od 7 lat
Wideo

Wytrawny sernik z pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Na jakie warzywa warto postawić podczas przednówka? [PORADNIK] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski