Uzdrawiająca siła buraków
Dziś proponujemy śledzie pod pierzynką, które podaje się właśnie z buraczkami. Są świetną potrawą na karnawał.
Składniki:
pół kilograma śledzi
2 cebule
2 buraki
4 ziemniaki
4 jajka
majonez, sól, pieprz
łyżka oleju
łyżeczka soku z cytryny
Śledzie wymoczyć, skropić olejem i sokiem z cytryny zostawić na 2 - 3 godziny.
Buraki i ziemniaki ugotować w skórkach (osobno), obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, każde warzywo do innego naczynia. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
Ugotować jajka i zetrzeć na drobnej tarce.
Układać warstwami: śledzie, cebulę, buraczki, które należy odrobinę posolić i posłodzić, warstwę majonezu, ziemniaki odrobinę posolone, majonez, jajka. Na wierzchu posypać pieprzem. Do potrawy można także wykorzystać gotowe, kupione śledzie w oleju.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?