reklama

Na zimno

RedakcjaZaktualizowano 
Rys. Wojciech Kowalczyk
Rys. Wojciech Kowalczyk
Dostałem kilka listów z prośbą o przepis na chłodniki. Nic dziwnego - zaczęły się upały i trudno ze smakiem zajadać się grochówką lub kapuśniakiem. Co prawda pisałem już kiedyś o chłodnikach, cytując oczywiście bardzo smaczne dwa wiersze z "Pana Tadeusza":

Rys. Wojciech Kowalczyk

Andrzej Kozioł: AKADEMIA SMAKU

Mężczyznom dano wódkę; wtenczas wszyscy siedli
I chołodziec litewski milcząc żwawo jedli.
Powtórzmy więc jeszcze raz chłodnikowe przepisy, bardzo swojskie, polsko-litewskie, chociaż nie tylko my zajadamy się w lecie chłodnikami, znają je także kraje o klimacie o wieke cieplejszym od naszego. W Bułgarii zajadałem się taratorem, ba, nawet przywiozłem drewniany moździerz do ucierania czosnku, niezbędnego składnika tej zupy, ale w Polsce, podobnie jak w całym świecie, oczywiście poza Bułgarią, kisjało mliako jest niedostępne. Po prostu bakterie, które powodują jego niezwykły smak, nie chcą się rozmnażać poza tym skrawkiem Bałkanów. Gazpacho, pozornie jeszcze bardziej egzotyczne, bo hiszpańskie, można zjeść w Polsce w niektórych restauracjach i to niekiedy całkiem przyzwoite.
Chłodnik zwyczajny, inaczej Hołodziec (sic!) (na 8 osób).
Ukwasić pół garnca barszczu z chleba razowego lub pytlowego, przegotować, wystudzić, zklarować; wziąść 4 młode ogórki, obrać, pokrajać w kostkę lub w paseczki, posolić, niech zmiękną; odgotowaną boćwinkę przelać zimną wodą, usiekać koperku, a gdy wszystko już przygotowane, wziąść kwartę i pół dobrej śmietany, włożyć w nią odcedzone z sosu ogórki, wyciśnięty szczypiorek, obsiąkłą boćwinkę, koperek, dobrze wymieszać; osolić do smaku; nalać zklarowanym barszczem; dorzucić kawałek lodu, szyjki i nóżki rakowe osobno ugotowane i obrane; drobno krajaną pieczoną cielęcinę, szynkę i na twardo gotowane jaja, na 8 części pokrajane, a będzie wyborny chłodnik. ("Kucharz polski")
Chłodnik gotowany
Robi się na lekkim rosole z kości i odpadków mięsa, z którego wszystką tłustość trzeba starannie zebrać. Do rosołu wlać tyle barszczu żytniego lub burakowego, albo też kwasu ogórkowego, aby smak był kwaskowaty (winny). Osobno ugotować trochę botwinki drobno posiekanej. W kwarcie śmietany rozbić dobrze pół łyżki mąki, zaprawić nią zupę, zafarbować na blado-różowy kolor utartym burakiem, wrzucić botwinkę, dużo kopru siekanego, jajka ugotowane na twardo, kilkanaście szyjek rakowych, cielęcinę w kostkę pokrajaną i dwa ogórki (...). Postawić w lodzie, a przy wydaniu na każdy talerz dać kawałek lodu.
Zupa z czarnych jagód
Pół garnca dojrzałych czarnych jagód zalać taką ilością wody, by się tylko zamoczyły, zagotować dobrze, aż popękają, potem przetrzeć przez sito i pozostawić, żeby męty opadły. Wtedy zlać czysty sok, wsypać pół funta cukru, wrzucić kawałek cynamonu, pół szklanki wody rozbić z pół łyżką mąki pszennej, wlać to w zupę, wstawić na ogień, a gdy się zacznie gotować, wsypać kubek wybranych jagód najpiękniejszych, zagotować i wynieść do piwnicy dla ostudzenia. Wiele osób zaprawia taką zupę śmietaną, rozbijając ją mąką, lecz bez śmietany jest stokroć smaczniejsza. Podaje się ją z grzankami smażonymi lub kluseczkami krajanymi, które należy osobno w wodzie ugotować i zimną wodą przelać. Proporcje na 6 osób. Można tę zupę dawać na ciepło. (L. Ćwierczakiewiczowa)
Chłodnik po rusku. (Ochroszka)
Kupić pół litra kwasu chlebowego, który dostać można w sklepikach, wsypać trochę soli, trochę cukru, wylać w ten kwas pół litra śmietany, z którą rozetrzeć łyżeczkę musztardy i wrzucić wszystkie dodatki jak do poprzednich chłodników, oprócz botwinki, a zamiast cielęciny dać szynkę pokrajaną w kostkę. (M. Monatowa)

Zima 30-lecia w Polsce, zasypie nas śnieg

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3