Największa lasagne, czyli rekord Guinnessa

Największa lasagne, czyli rekord Guinnessa

WŁODZIMIERZ KNAP

Dziennik Polski 24

Dziennik Polski 24

4 tony 865 kg – to od wczoraj najlepszy wynik na świecie w kategorii „Największa lasagne”  Fot. Anna Kaczmarz
1/16
przejdź do galerii

4 tony 865 kg – to od wczoraj najlepszy wynik na świecie w kategorii „Największa lasagne” Fot. Anna Kaczmarz

ATRAKCJE. Wy­pieczona w Centrum Kibicowania „Solne Miasto” lasagne ważyła prawie 5 ton. Przy „gotowaniu” gigantycznych ilości włoskiej potrawy pracowało 50 osób.

4 tony 865 kg – to od wczoraj najlepszy wynik na świecie w kategorii „Największa lasagne” Fot. Anna Kaczmarz

Wieliczka

Zobacz ZDJĘCIA największej lasagne >>


Długość – 26 metrów.

Szerokość – 5,5 metra. Waga –4 tony 865 kg. To podstawowe wymiary lasa­gnebolognese, którą przyrządzono wczoraj w Centrum Kibicowania w wielickim parku Mickiewicza. Do przygotowania rekordzistki użyto: 1,5 tony makaronu, 500 kg mięsa, 250 litrów sosu pomidorowego i tyle samo beszamelowego, 600 kg jarzyn, 200 kg papryki i 500 kg żółtego sera, a także ogromne ilości przypraw (m.in. 10 kg. soli) oraz świeżych i suszonych ziół.

Największą na świecie lasagne przyrządziło 50 kucharzy z krakowskiej restauracji „Magillo” oraz ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników. – O której zaczęliśmy gotowanie? Inauguracja pracy „przy lasagne” miała miejsce 19 czerwca o godzinie 23.59, a finał nastąpi 20 czerwca ok. godz. 16, kiedy nasze dzieło zostanie zważone i zmierzone – mówił Wojciech Wołosowski ze SMKiC, który był wczoraj szefem „Euro­kuchni” w parku Mickiewicza. Wielkiemu gotowaniu przyglądał się m.in. włoski mistrz kuchni – Giancarlo Russo, który wraz z kucharzami piłkarskiej reprezentacji Włoch, mieszkającej w hotelu „Turówka” w Wieliczce, zasiadał w tzw. komisji Guinnessa oceniającej ogromny smakołyk.

Osiągnięty w Wieliczce wynik oznacza, że pobito o ponad 1,1 tonę poprzedni rekord Guinnessa w tej kategorii ustanowiony w 1993 roku w Kalifornii. Ponieważ „kuchnia”, gdzie przygotowano włoskie danie stała na wadze, to że włoska potrwa przygotowana podczas Euro 2012 jest większa od poprzedniczki było wiadomo już krótko po godz. 14, kiedy kucharze zakończyli pracę, a kontynuowano już tylko zapiekanie kolejnych partii smakołyku (czterometrowe fragmenty lasagne wsuwano na ok. 60 minut do specjalnego, przesuwanego pieca). – Waga pokazuje, że lasagne ma ponad 4 tony, ale na razie nie jest to miarodajne. By takie było trzeba zwolnić kilkanaście blokad wagi, co zostanie zrobione już komisyjnie – opowiadał o szczegółach projektu Wojciech Wołosowski.

Lasagne po południu podzielono na ponad 10 tys. porcji i rozdano wśród publiczności. Sponsorami strategicznymi „rekordowego” projektu byli restauracja „Magillo” oraz Makro.To drugi rekord Guinnessa osiągnięty w Wieliczce. W czerwcu 2011 roku na dziedzińcu Muzeum Żup Krakowskich wybudowano największą na świecie solniczkę; ma ona prawie 6 m wysokości.

Jolanta Białek

wielicki@dziennik.krakow.pl

Komentarze

Dodajesz komentarz jako: Gość

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

Liczba znaków do wpisania:

zaloguj się

Najnowsze wiadomości

Zobacz więcej

Polecamy

Kto zasługuje na tytuł Osobowość Roku 2018? [FINAŁ WOJEWÓDZKI]

Kto zasługuje na tytuł Osobowość Roku 2018? [FINAŁ WOJEWÓDZKI]

Nie certol się, tylko rozwiąż najbardziej krakoski quiz

Nie certol się, tylko rozwiąż najbardziej krakoski quiz

Wybieramy MISTRZÓW URODY w Małopolsce - GŁOSOWANIE

Wybieramy MISTRZÓW URODY w Małopolsce - GŁOSOWANIE

Ustawa tytoniowa: To jest wojna o ludzkie życie, a zarazem wielkie pieniądze

Ustawa tytoniowa: To jest wojna o ludzkie życie, a zarazem wielkie pieniądze