Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Naleśniki z grzybami i serem brie

Redakcja
Nadzienie:

50 dag grzybów (mogą być pieczarki)
125 g sera brie
1 duża cebula
1 łyżka masła
125 g śmietany
płaska łyżka mąki
sól, pieprz

Ciasto:
1 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1 jajko
1 1/2 szklanki mąki
2 łyżki oliwy
masło do smażenia
sól

Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Odstawić na ok. 1 godz., aby ciasto dojrzało. Nagrzać mocno patelnię, posmarować masłem, aby cała powierzchnia była lśniąca. Nalewać miarką niewielkie ilości ciasta, rozprowadzać je równomiernie po całej patelni tak, aby naleśnik był dosyć cienki. Smażyć na niezbyt silnym, równomiernym ogniu. Gdy lekko stężeje, odwrócić łopatką na drugą stronę, dosmażyć.
Grzyby oczyścić, opłukać, drobno poszatkować, dodać pokrojoną cebulę, masło. Dusić do miękkości, odparowując wywar. Następnie podprawić mąką i śmietaną, dodać soli i pieprzu do smaku.
Na każdym naleśniku równo rozsmarować nadzienie i położyć plasterki sera, złożyć na pół. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć naleśniki, skropić tłuszczem i zapiec w piekarniku przez 10 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski