Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Naleśniki z serem i musem truskawkowym – pomysł na słodki obiad [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Naleśniki z serem i musem truskawkowym to pomysł na lekki czerwcowy obiad na słodko.
Naleśniki z serem i musem truskawkowym to pomysł na lekki czerwcowy obiad na słodko. Fot. Barbara Domańska
Naleśniki z serem i musem truskawkowym to pomysł na słodki, czerwcowy obiad! Sezon na truskawki w pełni, więc warto je jeść codziennie!

Sezon na truskawki w pełni, więc korzystajmy! Obiad z truskawkami? Jak najbardziej! Naleśniki z serem i musem truskawkowym to obłędnie pyszne danie.

Naleśniki z serem i musem truskawkowym [PRZEPIS]

Składniki na naleśniki

  • ½ l mleka
  • mąka (ile zbierze)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ½ szklanki wody mineralnej

Składniki na nadzienie

  • ok. 30-40 dag sera białego
  • cukier i cukier z prawdziwą wanilią do smaku
  • śmietana

Mus truskawkowy

  • truskawki
  • cukier

Do dekoracji

  • czekolada
  • truskawki

Wykonanie
Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni na odrobinie oleju.
Ser przepuścić przez maszynkę do mielenia, dodać do smaku cukier i cukier z prawdziwą wanilią oraz trochę śmietany.
Truskawki zblendować i dosłodzić do smaku.
Naleśniki nadziać farszem serowym, polać musem truskawkowy. Czekoladę zetrzeć na tarce, posypać całość. Na talerz można wyłożyć kilka truskawek do dekoracji.
Przepis Barbary Domańskiej

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Naleśniki z serem i musem truskawkowym – pomysł na słodki obiad [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski