2 z 15
Poprzednie
Następne
Nalewka domowa – przepisy. Nalewka z truskawek, z malin, domowa wiśniówka, pigwówka. Jak zrobić nalewkę? Sprawdzone receptury!
Prosta i dobra nalewka truskawkowa Katarzyny Jaworek
Składniki
1/2 lita czystej wódki
1 kg truskawek
1/2 kg cukru
Wykonanie
Truskawki opłukać i obrać z szypułek. Owoce przełożyć do dużego słoika. Truskawki zalać wódką. Słoik zakręcić i odstawić na 2 tygodnie w słoneczne miejsce.
Po dwóch tygodniach wódkę zlać do butelki. Owoce zasypać cukrem. Słoik znów zakręcić zakrętką i odstawić na tydzień. Codziennie słoikiem lekko potrząsać, aby cukier lepiej się rozpuścił.
Po tygodniu napój przecedzić i wymieszać ze zlaną wcześniej wódką. Nalewkę przefiltrować i zalać do butelek. Odstawić na co najmniej 3 miesiące do piwniczki.